Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Korona virüse karşı bağışıklılığımızı güçlendiren doğal ürünler

Hepimizin bildiği üzere pandemi sürecinde korona virüs yüzünden pek çok sorun ile boğuşmaktayız. Bunlardan en önemlisi olan sağlık sorunlarımız için temizlik, maske ve mesafenin önemini bilmekteyiz. Bununla birlikte sağlığımızı korumak adına bağışıklık sistemimizin de ne kadar önemli olduğunu öğrenmiş olduk.

bagisiklik-001.jpg

Korona virüs doğrultusunda doğada yıllardır olan ama adını duyduğumuz bir çok bitkinin de önemini fark ettik. Bu süreçte alınan pek çok takviye gıdalar ve vitaminlerden de bahsedebiliriz. Bu takviye besinler ise doğal olmaları ve aktarda kolay bulunmaları ile önerilmesinde yarar olan gıdalardır. Zerdeçalın bitmeyen tükenmeyen şifasının bağışıklığımız açısından öneminin büyük olduğunu bilmekteyiz. Zerdeçal, içeriğindeki antioksidan ile bağışıklılığımızı güçlendirmektedir. Zencefil ve zerdeçal gibi baharatların yemeklerimizde kullanımına dikkat etmeliyiz. Baharatlara ek olarak karabiber, pul biber yemeklerin yanında tüketebileceğimiz baharatlardır. Sıcak bir çay önerisi ise hepimizin içini ısıtacaktır. Bu süreçte özellikle bitkisel çaylardan kuşburnu, hibiskus, beyaz çay, adaçayı, ıhlamuru çokça tüketiyoruz. Ayrıca atom çayı, sultançayı gibi bitkisel içecekler ise içeriğindeki çeşitli karışımlarla büyük önem arz etmektedir.

hibiskus_cayi.jpg

Propolis gibi takviye besinler de bu dönemde en çok önerilen takviye gıdalardan biri. Propolis çocuklarda ve yaşlılarda sağlığımızı güçlendirmede çokça bahsedilen bir ürün. Antibakteriyel ve antiviral olan propolis, kanser araştırmalarına da konu olmuş, bağışıklılığımız açısından çok önemli bir gıda takviyesi.

Antibiyotik özelliği ile de kendinden çokça söz ettiren udi hindi bitkisinin öd ağacı olarak da bilinen tozu, yağı da aktarlarda bulunabilir. Udi hindinin enfeksiyonlarda ve özellikle bademcik iltihabı gibi iltihaplarda, boğaz ağrılarında önerildiğini biliyoruz. Antiviral ve antibiyotik özelliği olan bu bitkiler bağışıklık sistemini güçlendirmede önerilen, dolayısıyla pandemi sürecinde de dikkate değer ürünlerden.

zerdecal.jpg

Antioksidan içeriği açısından başka bir bitkisi ise kara mürverdir. Çiçekleri, yaprakları ve kökleri ile önemli bir bitkidir. Kara mürverin özü, çayı ve şurubu C vitamin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinir. Bitkisel yağlara da bağışıklılığımızı güçlendirmek adına pandemi sürecinde ve gündelik yaşamımızda dikkat etmeliyiz. Limon yağı ve okaliptus yağının araştırmalarda antiviral olma özelliği bulunmuştur. Hindistan cevizi yağı yada avokado yağı mineral içeriği bakımından faydalı yağlar olarak bilinir. Korona virüse karşı probiyotik tüketimine de dikkat çeken araştırmacılar doğal kefir, turşu ve sirkenin de tüketilmesi gerektiğine değinir.

Korona virüse karşı bağışıklılığımızı korumak bizim elimizde.

Sağlıklı bir yaşam dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi