Eyvah! Çocuğum Çok İnatçı

Okulda, evde, sokakta, markette ortalığı yıkan, ağlayıp sızlayan çocuklar görüyoruz. ‘’Hayır’’ ve ‘’neden’’ onların favori kelimeleri. Çevresindekilere göre ‘’İnatçı Çocuk’’ olarak nitelendirilen bu çocuklar neden böyle davranır, niçin kurallara karşı gelir?

Acaba anne babalarına karşı gelmekten keyif mi alıyorlar? diye düşündüğüm anlarım olmuştur. Ama onların davranışlarını inceledikçe ve onları anlamaya çalıştıkça durumun hiç de böyle olmadığına kesinlikle inandım.

inatci.png

İnatçı çocukla da diğer tüm çocuklar gibi normal bireylerdir. Çevrenizdekilerin ‘’cık cık’’ sesleri, iyiliğinizi isteyen nasihatleri sizi yanıltmasın. Her birey gibi çocukların da şahsına münhasır davranışları vardır. Ailelerini test ederler, sevgilerini görmek isterler, tahammül seviyelerini ölçmek isterler. Bu testlerin kimi çok zordur, kimi de daha kolaydır. Tüm bu testlerde aklınızda bulunması gereken düşüncelerden birisi de bence şu cümle olmalıdır. ‘’Çocuğumla güç mücadelesine girmek yenine onu eğitip, yönlendirirken güçlü olmalıyım. Güç mücadelesinde taraflar vardır. Ebeveyn çocuğunu karşı tarafa itmek yerine aynı tarafta olmayı seçmelidir. Aynı tarafta olduğunu kabul eden ebeveynler ailenin küçük üyesini eğitmek için güçlü olmayı seçer.   

Anne babalar çocuklarının inatçılığı ile karşılaştıklarında, bir sınavda veya testte olduğunu bilirse sınav stresi ile daha kolay baş edebilirler. Kızmak veya bağırmak yerine bir testte olduğunuzu düşünmek bakış açınızı değiştirecektir. Bu düşünce sizin gergin ve sinirli olmanızı da engelleyecektir. Onun görevi deneme yapmak, sizin göreviniz ise doğru yönlendirmektir. Bu yönlendirmeler her çocukta aynı seviyede olmayabilir, neden? Çünkü mizaçları farklıdır.

İnatçı çocukların eğitiminde anne babaların hassas olması gereken konularda biri de her çocuğun bu yönlendirmelere cevap verme şekli ve zamanı farklı olabilir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise ‘’kıyas yapmamak’’tır.

cocuk-003.jpg

O zaman inatçı çocukların ebeynleri nasıl olmalı? diye sorarsanız ilk cevabım yukarda anlattığım gibi ‘’güçlü olmak’’,  ikici cevabım ise ’’tutarlı olmak’’ olurdu.

Bazen ‘’evet’’ bazen ‘’hayır’’ demek otoritenizin ciddi manada zarar görmesine sebep olur. Çocuklar ise diğer tüm bireylerde olduğu gibi sözleriyle eylemleri tutarlı bireyleri dinler. Arkadaşınız geldiğinde, dışarı çıktığınızda esnettiğiniz kurallar istemediğiniz zamanlarda başınızı ağrıtabilir.

İnatçı çocuklarla baş edebilmek için bence şu cümleleri kurmak yerinde olacaktır.

Çocukları değiştirmeye çalışmak yerine önce kendimizi değiştirip güçlü olalım. Tutarlı ve istikrarlı olalım. Evde düzen oluştukça, çocuk ‘inatçı savunma mekanizmasını’ kullanmayı azaltacaktır. Bu da evinizde mutlu bir hayatın temellerini atmanıza yardımcı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel GÜL Arşivi