Psikolog Derya Çiçek

Psikolog Derya Çiçek

Zihnimizin Oluşturduğu Hastalıklar (Psikosomatik Hastalıklar)

Günümüzde sinsice insanların sağlığını bozan, enerjisini emen pek çok hastalık var. Psikosomatik hastalıklar da 21.yy da en çok yaygınlaşan hastalıklar arasında. Peki, nedir bu psikosomatik hastalıklar?

Psikolojik nedenlere bağlı olarak oluşan ve bedensel sorunlarla kendini gösteren hastalıklara psikosomatik hastalıklar denir. Psikosomatik hastalıklar hayat boyu yaşadığımız stresin, içsel sıkıntıların, bilinçaltımızdaki sorunların bir şekilde dışa yansımasıdır. Bu hastalıklar tıbbi olarak tedavi edilemeyen, fiziksel bir sorundan kaynaklanmayan hastalıklardır.

psikosomatik3.jpgPeki, nasıl oluyor da bazı insanlar yoğun strese rağmen zinde ve canlı hissedebiliyorken, diğerleri ağrı, sızı ya da hastalıklarla boğuşuyor?

Araştırmalara göre kişinin duygularını doğru ifade edememesi ya da bastırması bu hastalıklara yakalanma riskini oldukça arttırıyor. Sürekli duygularını içine atıp bastıranlardansanız, kendinizi istediğiniz gibi ifade edemeyenlerdenseniz, bu durumun uzun vadede bedeninizde nasıl bir gerginlik oluşturduğunu bilirsiniz.

— “Kafam patlayacak gibi ağrıyor, midem sürekli bulanıyor ve durmadan geğiriyorum, strese girdiğim her an midem yanıyor, vücudumdaki kasların hepsi çok gergin ve sürekli ağrıyor.”

Bu cümleler psikosomatik hastalığı olan bazı kişilerin yaşadıkları durumla ilgili ifadeleridir. Siz de benzer durumlar yaşıyor olabilirsiniz. Doktor doktor gezip pek çok tetkik yaptırmış ve farklı farklı ilaçlar kullanmanıza rağmen bedeninizdeki sıkıntılar hala devam ediyorsa, rahatsızlığınız psikolojik nedenlere bağlı psikosomatik bir hastalık olabilir.

psikosomatik-hastalik.jpgPsikosomatik rahatsızlıkların nedeni geçmişinizde yaşadığınız ve zihninizde hala çözümlenmemiş travmalarınız varsa, mükemmeliyetçi ayrıntılara fazla takılan, stresli durumlarla başa çıkamayan biriyseniz bu hastalıklara yakalanma riskiniz artar.

Çaresizlik, güvensizlik, kin, nefret, suçluluk, acı, nefret, kızgınlık, değersizlik, hayal kırıklığı, kendini ifade edememe, öfke, korkular, haksızlığa uğrama, bastırılma, kaygılar vb. psikosomatik hastalıklara neden olan duygulardır.

En sık görülen psikosomatik hastalıklar ise;

— Baş ağrısı, migren,

— Sırt, bel, boyun ve omuz ağrıları,

— Fibromiyalji,

— Saç dökülmesi,

— Egzama, sedef, akne gibi cilt sorunları,

— Kas ağrıları,

— Sürekli yorgunluk ve bitkinlik,

— Tansiyon oynamaları,

— Bağırsak sorunları, kabızlık, ishal vb.,

— Ülser, gastrit, sürekli geğirme gibi mide sorunları,

— Diyabet, astım ve alerjiler

— Kanser (Psikolojik sorunlar kanserin asıl sebebi olmamakla birlikte kırgınlık, suçluluk, kabullenememe gibi durumlar bağışık sistemini bozar ve kanser oluşumuna zemin hazırlar.)

Psikosomatik hastalıkların tedavisi için psikologlar tarafından psikoterapi uygulanır. Psikoterapi tekniklerinin arasında da EMDR Terapisi oldukça işe yarayan ve diğer terapi yöntemlerine göre daha kısa sürede sonuç veren terapi yöntemidir.

Sonuç olarak; içe atılan ve çözülemeyen her problem, ifade edilemeden her duygu er ya da geç dışarı çıkmak isteyecek ve zamanı geldiğinde de kendine en uygun bulduğu bedendeki bir yeri ya da organı seçerek onu hasta edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Derya Çiçek Arşivi