Başarılı Çocuklar Yetiştirmek İsteyen Anne Babalara

Son dönemde trendy yükselen kelimelerden biri de ’’ başarı’’. Başarılı çocuklar, başarılı ebeveynler… Başarı nedir, nasıl belirlenir? İsterseniz önce bu sorunun cevabı üzerinde duralım.
Zengin olmak mı?
Çok para kazandıran bir işe sahip olmak mı?
Nitelikli bir okuldan mezun olmak mı?
Kendi işini kurmak mı?
Yoksa çok daha fazlası mı?
Ya da hiçbiri diyebilecek kadar farklı mı düşünüyorsunuz?

cocuk-004.jpg

Pek çoğumuz, kendimizin ya da çocuklarımızın başarılı olmalarını, başarılı hissetmelerini ve başarılı yaşamalarını isteriz. Neye göre, kime göre belirlenir bu başarı? Başkalarına göre zirve olarak tanımlanan başarı, sizin için aynı anlamı ifade etmiyorsa çıktığını zirveden inmek çok  zor olabilir. O zaman takdir edersiniz ki başarı kavramı herkese göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple önce bu kavramın daha iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyorum.
Çocukluğumuzda, gençliğimizde ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimizden başarılı olmak üzerine konuşmalar dinleriz. Tüm bunları içselleştirebiliriz üzerinde düşünebiliriz. Ama asıl olan kendi hedeflerimizi ve isteklerimizi göz önünde bulundurmaktır. Bu lüksü kendimiz  için kullanabilirsek eğer aynı lüksü çocuklarımıza da tavsiye edebilir ve onların da yaşanmasına ortam hazırlayabiliriz. Bu düşünceye sahip olmak gerçekten büyük lükstür zira.
Hadi gelin başarıya giden yol haritamızı belirlemeye çalışalım. Yola çıkmadan önce size birkaç soru sormak istiyorum. Yolculuğunuzda ihtiyacınız olanları bu sorulara göre şekillendirmek size kolaylık sağlayabilir.
Hayatımızda bizi neler mutlu eder?
 Kim olmak istiyorsunuz?
Sizin için hayatta önemli olan şeyler nelerdir?
Size tutkuyla harekete geçiren işler neler?
Ölmeden önce yapmak istediğiniz şeyler var mı?
Bu soruların benzerlerini çocuklarımız için de hazırlayabiliriz. Bu onların da yol haritasını çizebilmemize yardımcı olur.  Çünkü hayatlarının belli dönemlerine kadar yardım ettiğimiz çocuklarımızın hem hayatlarına ambargo koymamız engeller hem de yönlendirmelerimizde yardımcı olur.
Evet başarılı çocuk yetiştirmenin 10 kuralı, 5 altın prensibi şudur deyip hap bilgi vermek isterdim ama maalesef böyle bir şeyi şimdiye bulamadım.  Başarıya giden yol ebeveynin davranışlarında gizli bence. Bu nedenle size kendi davranışlarımızı gözden geçirmenizi sağlayacak birkaç husustan bahsetmek istiyorum.
 20-30 yıl sonrası mutluluklar için değil de, yaşadığımız anda kazanacağımız değerler, başarılar ve mutluluklar için odaklanmayı öğrenerek işe başlayalım. Onlara ‘’büyüyünce ne olmak istiyorsun?’’ deyip uzak hedeflerle mutluğu yakamaya çalıştırmak yerine ‘’an’’da kalıp mutlu olmayı öğretin. Mutluluk başarının anahtarıdır.  Sabah kahvaltısına ya da akşam yemeğine birlikte oturup sohbet edin, geçmişten veya gelecekten konuşun. Bu onların başarılı olmalarını sağlayan en önemli hususlardan biridir. Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada ‘’haftada 5 kez aileleriyle birlikte yemek yiyen çocuklar okulda daha başarılı oluyor, kendilerine daha fazla güveniyor. Üstelik obezite ve depresyon riskinden uzaklaşıyor.’’ sonucuna varılıyor. Bence en büyük mutluluk ve başarı bu olsa gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel GÜL Arşivi