Görünmeyen acı: Hamilelik kaybı (düşükler)

Resmi verilere göre gebeliklerin yaklaşık yüzde 25'i bir çocuğun kaybıyla sonuçlanıyor. Ancak doktorlar gerçekte yüzdenin daha yüksek olduğunu kabul ediyorlar çünkü birçok ülkede düşüklerin muhasebeleştirilmesi söz konusu değildir.

Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kadınlar sık sık sıkıntılarında kendilerini yalnız hissederler. Toplumda hamilelik sırasında çocuğun kaybını tartışmak alışılmış değildir ve maalesef kadınların psikolojik desteği yoktur.

dusuk-yapma.png

Sizler için perinatal bir psikologla toplum için fark edilmeyen bir trajediden kurtulmanın gücünü nasıl bulacağımız hakkında konuştuk;

— Böyle bir kayıp yaşamanın özelliği nedir?

Bir yetişkin ve ya daha yaşlı bir akrabanın kaybıyla karşı karşıya kaldığımızda bu çok acı verici ve zordur ancak yaşamın olağan seyrini teyit eder - yaşlılar ayrılır, onların sırası gelir. Yakınları onun yasını tutar ve ölümüne hep birlikte taziye yapar. Cenazenin yakınlarının kaybından kurtulmasına ve acıyı paylaşmasına yardım edilir, ona sempati duyarlar.

Hamilelik kaybından bahsettiğimizde bunu bir kadından başka kimsenin bilmediği ortaya çıkıyor. Böyle bir kaybın ortak hissedeni ve taziye vereni yoktur ve bu durum çok şeyi değiştirir. Dahası böyle bir kayıp genellikle toplumu devalüe eder. Anne adayı bir bebeği kaybettikten sonra genellikle «sadece 10 hafta boşa harcanmış bir zaman» veya «daha fazla doğum yapacaksınız» sözleriyle karşı karşıya kalırlar. Toplum hiçbir şey olmamış gibi davranır ve bu toplum için görünmez kayıptır. Sonuçta düşük yapan kadın yalnız kalır, eşi bile onunla birlikte yas tutmaz. Görünüşe göre kadının yanında kimse yoktur ve bu durumu başkaları çabucak unutur. Bir yıl sonra çevresinden biri basitçe şöyle der, "Bugün bir yıl olduğunu hatırlıyorum, ben yanındayım." Bu söz büyük bir destek gibi görünebilir ama çoğu zaman yaşanılan düşük hafızalardan silinir gider. Düşük yapan kadın ise yaşadıklarını asla unutmaz ve her zaman hatırlar.

dusuk-yapan-anne-teselli.jpg

- Kayıpların erken ve geç dönemlerde nasıl yaşandığı konusunda bir fark var mı?

Kaybın nasıl yaşandığı, hamileliğin süresine bağlı değildir. Bu, kişinin kendisine, önceki kayıpların yaşanma deneyimine, desteğin mevcudiyetine, yaşadığı yerin kültürel özelliklerine bağlıdır.

Çocuğun oluşmadığı sürede çok fazla yas tutabilirsiniz. Anne ya da aile henüz bir çocuk planladığında, zaten onun belli bir imajı vardır ve hamilelik başladığında annelerin çoğu dünya resimlerini tamamen yenisine dönüştürür. Ve eğer kayıp kısa bir süre içinde gerçekleşirse, bu üzüntüyü hafifletmez: bir kadın için bu her halükarda kederdir.

Psikologlar bu tür kayıplar karşısında nasıl bir terapi uygularlar?

- Küresel olarak bu destekleyici bir terapidir.

kurtaj-ultrason.jpg

Peki destekleyici terapi nedir, burada ne amaçlanmaktadır?

Hamilelik kaybı olduğunda kural olarak çocuğunu kaybeden bir kadının duygularını kesinlikle kimseyle paylaşmayacağı bir durum ortaya çıkar. Tüm bu duyguları paylaşmaya istekli olan kimse nadirdir, hatta yoktur. Bazen eşleri buna hiç katılmazlar ve sadece bir psikolog bu konuda yardımcı olabilir. Bu acıyı yaşana hiç kimse, "Hadi boşver, gülümse, hayat güzel" demez. Yardım etmenin ana yolu, duyguları ve yaşananları normalleştirmektir. Kaybettikten sonra ağlamak, kendinizi suçlamak, kızmak, tüm dünyadan nefret etmek vb. normaldir. Bir kadın her şeyin yolunda olduğunu ve şimdi kederle yaşadığını anladığında büyük bir rahatlama sağlar. Bu süreçte durumun farkına varabilmesi, anlayabilmesi ve suçlamayı bırakması için psikolojik yardıma ve desteğe ihtiyacı vardır.

- Hamileliğini kaybeden bir kadının kaybının üzüntüsüne ek olarak, çoğu zaman pahalı ve hoş olmayan tıbbi prosedürden geçmesi gerekir.

Bunu zihinsel sağlık için en az kayıpla yapmanın yolları var mı?

- Evet, düşük sürecinde bir kadını çeşitli tıbbi manipülasyonlar bekleyebilir. Birincisi bu donmuş bir hamilelikte cerrahi müdahale olabilir. Her iki durumda da doktorlarla etkileşimler genellikle kapsamlıdır ve bu süreç çok zordur. Kaybın tüm acısının yanı sıra vücut sınırlarının ciddi bir şekilde ihlal edilmesi, hamile kadının neler yaşadığını sormaması ya da durumu açıklamaması. Burada anksiyetenin önlenmesine ve duygusal olarak zor durumda olan kadının ciddi yardıma ihtiyacı vardır.

Düşük yapan kadına birçoğu teselli gibi şöyle der, "Bu korkutucu değil, sadece rahmini temizleyecekler." Bu sözleri duyan kişinin ruh hali için bu zor bir süreçtir.

- Bebeğini kaybeden bir bayanın deneyimle başa çıkmasına kim yardım edebilir? Belki psikolog haftada birkaç saat, diğer zamanlarda ise sadece çevre etkenleri rol oynar.

Üzüntüyü tamamlamanın tek bir yolu vardır; duygularınızı yaşamak, kendinizi durdurmamak, güçlü olmaya çalışmamak. Bu süreçte eğer ağlamak istiyorsanız ağlayın ve elini tutarken yanında oturacak sevgi dolu bir insan olması çok önemlidir. Yeni deneyimlerle nasıl yaşayacağınız ve yeniden düşüneceğinizi anlamak zaman alır. Sonuç olarak kadın gizlice ağlar ve görünüş olarak iyi olduğunu iddia eder. Aslında hiç bir şey iyi olmamasına rağmen güçlü ve sakin görünmek için bir maske takmaktadır. Çünkü toplum bu durumu onaylamamaktadır ve burada sevdiklerinizle ilgili ciddi şikayetler, iddialar ve hayal kırıklıkları baş gösterir.

En önemlisi yardım etmeye istekli olmak, duygularını istediği gibi gösterme fırsatı vermek. Eğer ağlıyorsa, bırak ağlasın. Sadece elini omzuna koymak bile bir yardımdır. Ve hiçbir şey söylemenize gerek yok. Bu aslında çok terapötik, sadece sessizce yan yana oturmak bile çok önemli. İletişim seviyesinde, kelimeler olmadan destek vermek ve sadece şu sözlerle, «Ben senin yanındayım, hangi durumda olursan ol.» teselli vermek bile yeterlidir. Erkeğin düşük yapmış eşini motive etmesi çok önemli ve büyük bir destektir. Bu, yerinden edilmenin alışılmış olduğu duyguları yaşamanıza izin verecektir.

hamilelik-dusuk.jpg

Aileyi nasıl koruyabilirim?

Gerçekten bu ciddi bir sınavdır ve bunun nedenlerinden biri eşlerin kendilerini problemin farklı aşamalarında bulmalarıdır. Böyle durumlarda el ele tutuşarak konuşmak önemlidir. Bir kadının güçlenmesine yardım etmek, yanında olmak ve bunu göstermek. Bu dönemi sadece birlikte geçirebilirsiniz, ayrı bir odadaki herkes tek başına olmamalı. En önemlisi de erkeğin eşine karşı sabırlı, hoşgörülü ve sevecen olmayı öğrenmeleri gerekir.

Sonuçta erkeğin güven duygusu vermesi gerekir. Herhangi bir yaşam durumunda nasıl koruyabileceğini ve tutabileceğini göstermelidir. Bu ona muazzam miktarda güç, ilham ve neşe verir. Bu sizin ilişkinize olan katkınızdır.

Sağlıklı çocuklar dünyaya getirmeniz dileklerimle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi