Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Andız özü ve ardıç katranının faydaları

Andız ve ardıç aynı familyadan gelen önemli bitki türleridir. Servigiller familyasından gelen bu ağaç türlerinden elde edilen bitkiler birbirine çok benzer bir yapıdadırlar ama nitelikleri açısından birbirine eklenen özellikleri vardır. Bu bitkilerin öz yağ yada krem formlarının da kullanıldığı alanına ya da etkisine bağlı olarak değişeceği de bilinmelidir.

ardic-katrani.jpg

Ardıç, Asya ve Avrupa'nın güneyinde yetişen kısa boylu bir ağaçtır. Ardıç, Latince bilinen adıyla Juniperus communis servigiller familyasından çalımsı formda bir türdür. Ardıç mide rahatsızlıkları, bağırsak gazı ve şişkinlik için kullanıldığı bilinen halkın da en çok bu sebeplerle tükettiği bir bitkidir.

Ardıç meyvesi içeriğinde gazı azaltabilecek maddeleri içermektedir. Yapılan araştırmada dünya sağlık örgütünden elde edilen ilgiler ışığında antibiyotiğin yanlış kullanımı sonucu mikroorganizmaların antibiyotiğe bağışıklığı geliştiği hayvanlar ve insanlar özelinde gözlenmiştir. Bu bağlamda hayvanlarla ardıç üzerine gerçekleştirilen çalışmalarda ardıç suyunun patojenik bakterilerin gelişimini baskıladığı gözlenmiştir ve bağışıklık sistemi üzerinde katkı sağlayıcı bir madde olarak kullanılabildiği bu araştırma ile ortaya çıkmıştır.

andiz-pekmezi.jpg

Ardıcın ayrıca gastrointestinal semptomlarda yada çeşitli sindirim problemleri içinde kullanıldığı söylenmektedir. Ardıç katranının ise yağ formu yada çeşitli formlarının kozmetik sektöründe de önemli yer edindiği görülmüştür. Pek çok büyük firmanın gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda bu bitkinin fondöten, saç kremi, şampuan, ruj, yağ olarak endüstriyel alanda da kullanımına başlanmıştır. Ardıç katranının sedef, egzama, mantar, gül hastalığı gibi hastalıklar için iyi geldiği söylenmektedir ve ayrıca antiseptik özelliğiyle ayak içinde kullanıldığı görülmüştür. Ardıç katranının saçların uzamasında, saç derisinin güçlenmesinde de rol oynadığı bilinmektedir. Özellikle ciltteki kaşıntı, şişkinlikte kullanılabileceği ve gözenekleri sıkılaştırdığı söylenmektedir.

Andız ise ardıçla aynı servigiller familyasından gelen bir ağaçtır. Halk arasında da ayrımı çok bilinmemektedir. Kullanım alanlarına baktığımızda andız özünün eklem, kemik ağrısı için kullanılabileceği ve ağrının şiddetini azalttığını söyleyebiliriz. Andız pekmezi veya andız özünün astım, bronşit, üst solunum yolları enfeksiyonları içinde önerildiği görülmektedir. Balgam atmada zorlananlar içinde rahatlık sağlayan andız pekmezi, ağız enfeksiyonları içinde oldukça etkilidir. Bağışıklığı güçlendirmek için önerilen andız ayrıca önemli bir antioksidandır.

Bitkilerin doğru kullanımı ve merdiven altı olmamalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor tüm okuyucularıma sağlıklı günler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi