Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Aronia meyvesi ve şerbetçi otu

Aronia meyvesi habitatı gereği nemli bol yağmurlu yerlerde yetişmektedir. Türkiye’de de Karadeniz bölgesi civarında yetişmektedir. Aronia meyvesinin güçlü antioksidan özelliği olduğu bilinmektedir. Ağırlıklı olarak Kuzey Amerika bölgesinde yetiştirilmekte olup bölge halkı tarafından da grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Aronia meyvesi kalori içermemesi ile bilenen ve içeriğindeki yüksek c vitamini, lif kaynağı ile önemli bir besindir.

Aronia meyvesi yüksek antioksidan özelliği fenolik asit ve anti-inflamatuar etkisine sahiptir. Bu özellikleri ile hücreleri serbest radikallerin vereceği zararlardan korumaktadır. Bu zararlar ise kalp krizi, çeşitli kalp hastalıkları ve kanserdir. Aronia içeriğindeki polifenoller özelliği ile de dikkat çeken bir meyvedir. Kansere karşı koruyuculuğu ise meme kanseri, kolon kanseri üzerine çalışmalar bulunmaktadır.

aronia_suyu.jpg

Aronia meyvesi bağışıklığı desteklediği ve idrar yolları enfeksiyonlarının da azalacağı yönünde çalışmaları da mevcuttur. Aronia bitkisinin reçel, şerbet ve özellikle çay halinde tüketilebileceği ve bağışıklılık için destekleyici olacağı bilinmektedir. İçeriğindeki güçlü antioksidanları önemli bir meyvedir. Halk arasında da süper meyve adını almış bu meyve 143 meyve arasından en çok polifenol içermesi ile araştırmalara konu olmaya devam etmektedir. Meyvenin anti-kanser ve anti-diyabetik olması ile çalışmalarda diyabeti engelleyici yönü olduğu bilinmektedir.

Aronia meyvesinin kan damar sağlığını koruması ve yüksek tansiyona karşı yardımcı olabileceğini bilinir. Koroner arter hastalığı için koruyucu olduğu yönünde çalışmalar da mevcuttur. Serbest radikalleri engellemesi yönündeki çalışmalarda ise karaciğer, böbrek hastalıklarına karşı koruma ve erken yaşlanmayı önleyici olduğu düşünülmektedir. Göz hastalıklarında strese bağlı oluşan üveit hastalığında da yararlı olacağı yönünce incelemeler mevcuttur.

serbetci_otu_cayi.jpg

Şerbetçiotu ise içeriğindeki anti-oksidan, anti-septik, anljezik olması ödem ve iltihap atmada araştırmaları olan bir bitkidir. İdrar yolları için iltihap söktürmesi ve vücudun dinlenmesi rahatlaması içinde kullanılabileceği bilinir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılabileceği yönünde çalışmalar mevcuttur. Şerbetçiotunun sinir sistemini yatıştırdığı, huzursuzlukta, kaygıda, sinirlilikte ve gerginlikte sakinleştirici yönünün de olduğu söylenir.

Şerbetçiotunun çay halindeki kullanımı ise içeriğindeki fitoöstrojenler ve yağlar ile endokrin sistemini rahatlatıcı olduğu bilinir. Rahat bir uyku çekmede ve dinlenmede sorunları olan, uyku hastalığı olan bireyler için araştırmalar yapılmaktadır. Diyet ve zayıflamak için de çeşitli kullanımlarda yararlı olabileceği bilinmektedir. Şerbetçiotu kalp damar hastalıkları ve depresyonu önleme yönünde de incelemelere konu olmaktadır. Depresyona etkisi yönündeki araştırmalarda ise yatıştırıcı özelliği ile gün içerisinde yaşanan kaygı, stres ve korku gibi durumları azaltacağı, sakinleştireceği yönünde araştırmalar mevcuttur. Şerbetçiotunun anti-kanser içeriği ile meme ve prostat kanseri için araştırılmaktadır. Şerbetçiotu ayrıca bağırsak krampları, yüksek kolestrol, sinir ağrılarında da dikkate değer çalışmalara konu olmuştur. Şerbetçiotunun ve Aronia meyvesinin aldığınız yer önemlidir. Taze ve doğal olanın doğru şekilde tüketilmesine dikkat ediniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi