Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ağrı kesici bitkiler

Ağrı kesiciler bizlerin en büyük kurtarıcıları olarak hayatımızda hep varlardı. İlaç sektörünce laboratuvarlarda üretilen ağrı kesiciler çıkmadan önce, doğal olarak doğada da bulunduğu bilinmektedir.

Bunların en büyük örneklerini antik Çin tıbbında da görmekteyiz. Doğal olanın tüketilmesi ve bulunması eskiden daha kolay olduğu için halk tarafından bilinen ağrı kesici özelliği olan bitkiler bulunmaktadır.

kapsaisin-001.jpgBunlardan en çok adı geçenler ise içeriğindeki kapsaisin ile acı biberdir. Kapsaisinin acı hissi verdiği ve ağrı kesici özelliğinin de olduğu söylenmektedir. Kapsaisinin nörotoksin özelliğinin olduğu da görülmektedir.

lavanta-esansi-001.jpgAğrı kesici özelliği bilinen diğeri ise Lavanta esansıdır. Lavantanın halk arasında da stres azaltıcı rahatlatıcı özelliği olduğu bilinmektedir. Uyumaya destek sağlayan ve ayrıca ağrı kesici özelliği olduğu bilinen lavanta, yapılan çalışmalarla baş ağrısını plasebo yapılan çalışmaya oranla daha azalttığı bulunmuştur.

biberiye-yaginin-faydalari.jpgBir diğer bilinen bitki ise biberiye yağının esansı olarak söylenmektedir. Biberiye yağının asıl bilinen özelliği olan iltihaplanmayı giderdiği çokça söylenmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki biberiye yağı esansının kemik, kas ve baş ağrıları için de yardımcı olabileceği yönündedir.
karanfil.jpgHalk tarafından da bilinen diş ağrılarının en çok aranan bir diğer bitkisi ise karanfildir. Yapılan çalışmalarda lokal anestezik olan bir jelin ve karanfil diş ağrısı için uygulanmıştır. Sonuçlar ise karanfilinde ağrı üzerinde etkili olduğu görülmüştür.

zencefil.jpgHer derde deva denilen bitkilerden bir ise zencefildir. Zencefil yemeklerden salatalara kadar toz halinden ekstraktına kadar çokça şekli bulunmaktadır. Zencefilin bu kadar çeşidinin olması onun her alanda tüketilmesi gereken önemli bir bitki olduğunun da göstergesidir. Zencefilin çeşitli sebeplerden oluşan kas ağrısını azaltabileceği, iltihaplanma üzerinde de etkili olabileceğini dile getirmektedir.

okaliptus-yagi.jpgÖnemli esans yağlardan olan okaliptüs ve nanenin de ağrı üzerinde etkili olabileceği yönünde çalışmalara da rastlanmaktadır. Yunan mitolojisinde farklı öyküleri olan adının çok bilinmediği Boswellia (Akgünlük Bitkisi) ise ağrı kesici özelliği araştırmalara konu olmuştur.

boswellia.jpgBoswellik asit, bitkide bulunan bir maddedir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, artrit ve eklem ağrısı gibi iltihaplı hastalıklarda vücut tarafından salınan inflamatuar maddeleri bloke ederek ağrı ve şişmeyi azaltabilir.

Halk tarafından bilinmesi gereken en önemli şey kronik ağrılar ve geçmeyen ağrıların doktora danışılması gerektiği, nitekim altında ruhsal sebeplerinde olabileceği unutulmamalıdır. İlaç sektörünün yan etkiler oluşturabilecek ağrı kesicilerin kullanımları kolay olsa da gündelik yaşamımıza katacağımız doğal bitkilerinde önemli etkili yönleri olacağı unutulmamalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi