Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Gül yağı kullanımı ve faydaları

Gül neredeyse her yerde yetişen ve ülkemizin en çok hediye edilen çiçeklerinden biridir. Pek çoğumuzun ziyaretlerde ya da affedilmek için, sevgi göstergesi olarak verdiği gül; güzel renkleri ve kokusundan daha fazlasını içermektedir. Vücudumuz, cildimiz için önemli yağlardan biridir gül yağı.

gulyagi-faydalari.jpeg

Yazımda gül yağının kullanıldığı yerler, gül yağı üzerine yapılan araştırmalar ve gül yağının faydalarından bahsedeceğim;
Gül yağı üzerine yapılan çalışmalardan birinde ameliyat sonrası bireylere gül yağı ve badem yağı koklattıktan sonra ağrı düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Gül yağının aromaterapilerde çokça kullanıldığı da gözlenmektedir. Gül yağının ayrıca badem yağından sonra masaj yapılarak uygulanmasının regl ağrıları içinde iyi gelebileceği söylenmektedir.
Antibakteriyel ve antifungal özelliği olduğu söylenilen yağın ağızda ya da bağırsakta oluşan çeşitli mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olabileceği belirtilmektedir. Gül yağının masaj ya da aroma terapi sonrası uygulamalarında stres azaltıcı rahatlatıcı olduğu yönünde de söylemler mevcuttur.

gulyagi.jpg

Gül yağının cildi sıkılaştırdığı ve temizlediği de ayrıca banyo yapılan suya ya da buhar makinesi yardımıyla soluyarak da kullanılabildiği ifade edilmektedir. Gül yağının bileklere, boyna sürüldüğü de görülmektedir.
Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri her yağa yağ deyip geçilmemelidir. Yağlar özelliklerine göre uçucu ya da taşıyıcı olabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken gül yağının cilde direk temas etmeden önce taşıyıcı bir yağla ve seyreltilerek kullanılması gerektiği bilinmektedir.
Ağır yağların direk koklatılması da uzun ve sürekli kullanımda baş ağrısına neden olabilmektedir. Bu noktada gül yağının kullanımında da seyreltilmesi gerekmektedir. Yağların kullanımında aktarınıza danışmayı unutmayınız.
Gülyağının diğer olası faydalarını da şu şekilde sıralayabiliriz;
Nefes darlığı ve astım gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir. Ciltte oluşan egzamaların azalmasına yardımcı olabilir. Kan dolaşımını hızlandırır ve daha dinç hissetmenizi sağlar. Cilt kuruluğunu giderir. Burkulma ve ödeme karşı etkilidir. Menopozun etkilerini hafifletir.
Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi