Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Gilaburu Tohumu ve Kuşburnu Faydaları

Bitkilerin yıllardır bilinen etkileri ile modern anlamda yapılan çalışmalar birleşerek yüzlerce yıllardır kullanılan bitkileri gün yüzüne çıkmaktadır. Bunlardan gilaburu ve kuşburnunu üzerine yapılan bilimsel araştırmalarından ve faydalarından bahsedeceğim;

gilaburu-bitkisi.jpg

Gilaburu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya özgü kırmızı meyveli ve çiçeksi bir bitkidir. Çalı formda olan bitkinin meyvesinin tadı ise buruktur. Gilaburu çok büyük geçmişi olan ve üzerine pek çok anlam verilen bir bitkidir. Gilaburu bitkisinin farklı çeşitlerde kullanımı gözlenmektedir. Halk arasında en çok tüketilen formu ise suyunun kullanımıdır. Meyvesinin ise buruk tadı sebebiyle az kullanıldığı bilinmektedir. Gilaburu suyunun antioksidan özelliği içerdiği ve bu sebeple kullanılabileceği, antimikrobiyal olduğu, kadınlarda ve özellikle hamile kadınlarda adet sancısında ya da ağrılarda kullanıldığı söylenmektedir. Takviye edici gıda olarak da kullanılan gilaburu suyunun çok geniş yelpazede sağlık açısından yararlı olduğu bilinen özellikleri vardır.

gilaburu.jpg

Kalp hastalıkları, astım gibi solunum rahatsızlıkları ve sindirim problemlerinde etkili olduğu bildirilmiştir. Gilaburu suyu ayrıca böbrekler için önemli olduğu kadar sindirim sorunlarında, taş düşürmede de önem arz etmektedir. 2012 yılında yapılan bilimsel bir çalışmada erken evre kolon kanseri üzerine kanser gelişimi engelleyici özelliği tespit edilmiştir. Gilaburunun ayrıca laktik asit bakteri içermesi ile probiyotik olabileceği de aktarılmaktadır.

kusburnu.jpg

İnsan sağlığı açısından önemli olduğu düşünülen bir diğer bitki de kuşburnudur. Kuşburnunun farklı bölgelerde it burnu ya da gül burnu olarak kullanıldığı bilinir. Gilaburuya benzer şekilde kuşburnu da çalı formundadır ve kırmızı meyveler içermektedir. Kuşburnunun genelde çay halinde kullanıldığı bilinmektedir. Hafif ekşi ve çiçeksi bir tadı olan kuşburnunun kırmızı rengi ile çay formunun güzel bir görünümü vardır. Kuşburnunun kırmızı rengi ve içeriğindeki pigmentlerle cilt ve göz sağlığını desteklediği görülmüştür.

kusburnu-cayi.jpg

Ayrıca cildi ve saçları koruduğu kozmetik için kullanılabileceği aktarılmaktadır. Çok fazla C vitamini içeren kuşburnunun bağışıklığı güçlendirdiği, stres azaltıcı özelliğinin de olduğu belirtilmektedir. Kalp sağlığı için destekleyici olduğu da bilinen kuşburnu, takviye edici özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Sindirim sağlığı için de kullanılabildiği, şişkinlik azalttığı, bağırsak sağlığı için önemli olduğu gözlenmiştir.

Sağlığımız için önemli olan bitkiler ve meylerinin geniş yelpazede olan etkilerine dikkat ederek, günlük hayatınızda kullanabilirsiniz. Bu bağlamda bitkilerin fazla tüketimi ya da toksikasyon içermemesi açısından aktarınıza danışarak tüketmeyi unutmayınız.

Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi