Hayâ ve iffetin önemi

Bu yazımda hayâ (utanma), iffet, örtünme ve avret yerlerinin kapatılmasının öneminden bahsetmeye çalışacağım;

Günümüzde dünyadaki çıplak moda hayatımızın her alanına nüfuz etti ve insanlar dini yasaklardan bahsetmemek için temel etiği unuttular. Kıyafet kültürü, haya ve iffet maalesef ortadan kayboldu, çıplaklık moda oldu ve çoğu zaman kelimenin tam anlamıyla kaçacak hiçbir yer kalmadı.

harama-bakmamak.jpg

Hazreti Osman (R.A.) devamlı olarak şu duayı okurdu, “Allah’ım! İnancımı, imanımı ve avret yerlerimi muhafaza eyle!
Bugün avret sorularına karşı hassas olan kaç kişi var? En azından kapımızın eşiğinden çıkmadan önce giydiğimiz kıyafetlerle ilgili kendimize sorular soruyor muyuz? Avret, insan vücudunun özellikle korunaklı kısımlarıdır. İnsanlar, kocalarından ve eşlerinden başka kimseye gösterilmemesi gereken belirli vücut kısımlarını kapatmalıdır. Vücudunun mahrem yerlerini örtmek Alemlerin Yaratıcısının doğrudan emridir. Rabbimiz (C.C.) Kuran-ı Kerim’de örtünmeyle ilgili olarak bizlere şöyle buyurmaktadır;
“Mümin erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, mahrem yerlerini, korusunlar. Bu, onların arınmasını daha iyi sağlar. Allah yaptıklarından şüphesiz haberdardır. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. Süslerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar…” (Nur, 24/30-31)
img-20230621-124520.jpgİnananların, avret ile ilgili başkalarının vücut kısımlarına bakmaları ve dokunmaları dinen yasaklanmıştır ve tüm mezheplerin âlimleri de oybirliğiyle bu konuda inanlara fetva verirler.
Ebû Saîd (Radiyallahu Anh)’den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: «Erkek, erkeğin avret yerine, kadın da kadının avret yerine bakamaz. Bir erkek başka bir erkekle; bir kadın da başka bir kadınla bir örtü altında yatamaz.» [Sahih Hadis] - [Müslim rivayet etmiştir]
Bu sebeple hem erkekler hem de kadınlar için avret kuralları vardır. Erkeklerden karşısında kapatılması gereken bir kadının avreti; yüzü ve elleri hariç her şey, kadınların yanında da göbek deliğinden dizine kadar vücut kısımları. Tüm erkekler banyo ve havuzda bile vücudun göbek deliğinden dizine kadar olan kısımlarını kapatmak zorundadır.
Bugün insanlar sözde ‘moda’ edasıyla kelimenin tam anlamıyla bir ahlaksızlık bataklığında yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Çıplaklık ve harama bakmak maalesef çoğunluk tarafından bir doktrin ve disiplin olarak algılanmamaktadır.
Allah (C.C.) mutlaka kulundan hayatında neye baktığını ve nasıl yaşadığının hesabını soracaktır. Gün gelecek ve herkes bunların cevabını verecektir.
internet-sosyal-medya.jpg
Bu nedenle kıyafet seçerken, video ve fotoğraf içeriğini görüntülediğinizde, tv, sosyal medya, internet olsun, havuzda ve plajda avret ve hayâ ilkelerine bağlı kalın, insanların ahlaksız habitatlarına yakın olmayan bir ikamet yeri seçmeye çalışın. çocuklarınızın, sevdiklerinizin, yaşlılarınızın avretlerine dikkat edin.
İnsanların modayı takip etmeleri, kısa şortlar giymeleri ve samimi kıyafetlerle yürümeleri çok talihsiz bir durumdur. Vücut kısımlarını gösteren her bir kişi bunu yaparak düşük benlik saygısını tatmin etmeye çalışmaktadır. Maalesef bu gerçek bir gösteriştir.gunah.jpg Rabbimiz örtünmeyi, hayâ ve iffetin önemini bizlere her defasında hatırlatmıştır. Her şeyde O'nun büyük hikmeti vardır ve kullarına çıplak kalmamalarını emrederek, bizleri günahtan korur.
Peygamber Efendimizin eşi ve Müminlerin Annesi Aişe (R.A.) şöyle demişti: "Resulullah (S.A.V) sabah namazını kıldırırdı ve bazı mümin kadınlar yünden yapılmış elbiselerine sarınmış şekilde namazda hazır bulunurlardı. Sonra alacakaranlıkta evlerine dönerlerdi de kimse onları tanımazdı." (Sahih Hadis, Müttefekun Aleyh)
Erkekler kendileri, bir kadın örtündüğünde dekoltesinin kapalı olduğunu ve avret üzerine konan her şeyin sonunda ruhunun güzelliğini görebileceğini kabul ederler çünkü örtünmüş kadınlar onlara çok daha asil ve daha güzel görünür.
Elbiselerin uzun akan kumaşları kadınların siluetine daha da değer katıyor, doğal kumaşlar sıcaktan ve rüzgârdan kadınları koruyor. Müslüman tasarımcılar her zevke ve renge, her Müslüman kadına yakışan kıyafetler tasarlamaya ve sunmaya hazırdır.
haram-seytan.jpgŞüphe yok ki günahkâr bakışlar kalplerin yok olmasına yol açar. Bu yüzden Allah (C.C), bedenin avret yerlerinin korunmasını emrettiği gibi gözün korunmasını da emretmiştir. İnsan vücudu Allah'ın güzel yaratılışıdır fakat onu halka açık bir şekilde sergilemek ahlaksızlıktır ve Yüce Allah tarafından cezalandırılabilir. Rabbimiz, "Biz insanı en güzel biçimde yarattık" (Tin Suresi, 4. ayet) ayetiyle de insanın yaratılanların en değerlisi olduğunu bizlere bildirmektedir.
Maalesef Allah katında bu kadar değerli olan insanoğlunu şeytan ise yoldan çıkarmak için elinden geleni yapmakta, cahil toplulukların durumunu kullanarak haramı süslemekte ve onları kötü işler yapmaya teşvik etmektedir. Kitlesel günah tek bir kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz çünkü herkes bunu yapsa bile haram haramdır.
tatil-kiyafet.jpgBirçoğumuz bu yaz deniz bölgelerinde tatile çıkacaksınız. Elbette ülkemizde ve dünyanın birçok bölgesinde deniz var ama maalesef tüm kıyılar çoğunlukla gayrimüslimlerin dinlenmeleri için hazırlanıyor. Sadece vücudunuzu değil, gözlerinizi de dinlendirmek adına hem kendiniz hem de aileniz için İslami kurallara uygun plajlar ve tenha yerler bulmaya çalışın.
Rabbimiz kim ve hangi durumda birbirlerine baktıklarını umursayan, haramı görünce bakışlarını çeviren, haramdan uzak duran, kendinin ve başkalarının onurunu ve iffetini koruyan ve onurlandıran müminlerin sayısını artırsın. İnananları ve kullarını günahtan uzak tutsun İnşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi