Biz farklıyız...

Erkekler ve kadınlar farklı mı doğarlar yoksa toplum mu onları böyle yapıyor?

Birbirimize kızıyor ve kırıyoruz, sonrasında hayal kırıklığına uğruyoruz çünkü bir temel gerçeği unuttuk: kadın ve erkek bizler farklıyız.

erkek-kadin.jpeg

Erkek ve kadın o kadar farklıdır ki adeta iki farklı gezegenden gelen yerliler olarak kabul edilebilirler. İki ayrı cinsin farklı alışkanlıkları, farklı öncelikleri, farklı ihtiyaçları var ancak birçok farklılığa rağmen, ana benzerlikler de bulunuyor ve bu birbirimizin ihtiyacı aslında.

erkek-kadin-gen.jpeg

Gelin bu farklılıkların yaşamda oynadığı rolü inceleyelim;

- İnsan vücudundaki hormonal sistem çok farklı şekilde düzenlenmiştir. Erkeklerde ana rol testosteron, kadınlarda östrojen ve progesteron tarafından oynanır. Testosteron erkeklerdeki karakter özelliklerinden sorumlu bir erkek hormonudur. Erkeklerdeki testosteron hormonu avda ve savaşta gereklidir. Buna bağlı olarak kas gücü, reaksiyon hızı, sabırsızlık (kırmızı ışıkta uğultulu konuşan sürücülerin yüzde 92'si erkektir!) Saldırganlık, rekabet gücü, hâkimiyet içgüdüsü, doğruluk, dayanıklılık ve vücuttaki bir yaranın iyileşmesi, sakal büyümesi ve kellik. Kadınlarda östrojenler ergenlik döneminden itibaren kadın vücudunu kontrol etmeye başlar, adet dönemi ve hamilelikten menopoza kadar tüm önemli dönemleri etkiler. Bu hormonlar haklı olarak kadınsı olarak kabul edilir çünkü üreme işleviyle yakından ilişkilidir.

kadin-erkek.jpeg

- Erkek ve kadınlarda beyin işleyişi de farklılık gösterir, farklı şekillerde gelişir ve işlev görür. Sadece farklı bölümlerin yapısıyla değil, aynı zamanda nöral devrelerin ve kimyasal bileşiklerin yapısıyla da ayırt edilir. Dahası bu farklılıklar doğmadan çok önce oluşur, genetik olarak yerleştirilirler. Yani erkekler ve kadınlar genetik olarak da farklılık gösterirler.

Beynin cinsiyeti vardır: erkek veya dişi.

- Kadınlar erkeklerden daha duygusal olarak açıktır. Bir kadının duygularını dizginlemek zordur. Bu davranış, kadın vücudundaki adet döngüsünün farklı günlerinde değişen hormonal süreçlerden kaynaklanmaktadır. Erkeklerin istikrarlı hormonları vardır, bu nedenle davranışları ve duygusal durumları daha kararlıdır.

erkek-kadin-farkli-dil.jpeg

Farklı Diller Konuşuyoruz

Erkekler ve kadınlar sadece dünyayı farklı algılamakla kalmaz aynı zamanda farklı kelimelerle de konuşurlar. Erkeklerin ve kadınların farklı konularla ilgilendikleri de bilinmektedir. Erkekler siyaset, spor ve arabalar hakkında daha sık konuşurlar; kadınlar ise çocuk, moda ve giyim kuşam hakkında konuşurlar.

- Erkeklerin kalıtsal hastalıklardan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir çünkü erkekte bir x kromozomu varken kadınlarda bu sayı ikidir.

- Erkek ve kadınlar ayrıca farklı şekillerde nefes alırlar. Erkekler karnı, kadınlar göğüs kafesi ile nefes alır. Farklı solunum tipi erkeklerin solunum hareketlerinde diyaframın yer aldığı ve kadınlarda interkostal kasların yer aldığı gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

- Erkek cildi kadınlardan yaklaşık yüzde 25 daha kalındır. Ayrıca sebum bileşimi (yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı) ve nasıl üretildiği konusu da farklıdır. Erkeklerde kolajen (hareket sisteminin yapı taşlarını, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturan protein) yoğunluğu daha yüksektir ve kadınlarda yaşla birlikte keskin bir şekilde düşer. Bu nedenle kadınlar erkeklerden daha erken yaşlanır.

- Kadınlarda kalp sistemi en azından menopoza kadar daha güvenilirdir çünkü östrojen kan damarlarını etkili bir şekilde korur.

- Erkeklerde ve kadınlarda cinsel aktivite farklıdır. Bu doğrudan organizmalardaki hormonal süreçlerden kaynaklanmaktadır. Doğa erkeğe cinsin halefi rolünü vermiştir ve bu nedenle bir erkek cinsel ilişki kurmaya çabucak hazırdır. Bir kadın aynı zamanda çocuk sahibi olmayı ve doğurmayı hedeflemektedir ve bu nedenle daha dikkatli ve samimiyet duygusuyla bir şekilde bir eş arar.

- Bir erkeğin öncelikle güvene, kabule ve şükrana ihtiyacı vardır. Ve bir kadının öncelikle bakıma, anlayışa ve saygıya ihtiyacı vardır.

- Kadınlarda görme, işitme, koku alma duyusu erkeklerden daha iyidir. Bunun nedeni merkezi sinir sisteminin özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kadınların görüş alanı daha geniştir, daha gözlemcidirler. Bir kadının neler olup bittiğini fark etmesi ve belirli ayrıntılara dikkat etmesi daha olasıdır. Erkekler görüntüyü bütün olarak algılarlar ve bu nedenle cinsiyetler arasında genellikle yanlış anlaşılma meydana gelir.

- Kadınlar araziye odaklanmakta ve mekânsal problemleri çözmede çok daha kötüdür.

erkek-kadin-ask.jpeg

Gördüğümüz gibi erkekler ve kadınlar arasında çok fazla farklılık var. Yeryüzünde iki farklı uygarlığın temsilcileri olduğu doğrudur. Bu yüzden erkekler ve kadınlar birbirlerini çok sık anlamıyorlar. Erkeklerin ve kadınların doğadan farklı olduğunu unuttuk.

Sonuç olarak kadın erkek ilişkisi tamamen gereksiz sürtüşme ve çatışmalarla doludur. Karşılıklı anlayışa ulaşmak ve sorunlardan kaçınmak için bunu hatırlayalım. Bir erkekle bir kadın arasındaki farklılıkları açıkça fark ettiğimizde ve saygı duyduğumuzda iletişimde yanlış anlamalar çok daha az olur.

Bir keresinde bu konuda bir cümle duydum, kimin aklına geldi üzgünüm bilmiyorum ama şu sözü seviyorum; İnsanlar kuş gibidir, ama sadece bir kanadı olan insanlar. Bu yüzden sadece birbirimize sarılarak uçabiliriz."

Yani yine de farklı olmamız iyi bir şey!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi