Eşler arasındaki ilişki neden çocuklarla ilişkilerden daha önemlidir?

Aile, karı koca, ebeveynler ve çocuklardan oluşan küçük bir toplumdur. Aile bir ulusun temelidir. Eğer aile huzur ve mutluluk içindeyse ulus güçlü ve kalıcı olacaktır. Aile, insanın ardından Allah'ın yarattığı bir şaheserdir. Toplumu ya da devleti özünde zayıflatmak istiyorsanız aileyi yok etmeniz gerekecektir.

Aile ilişkilerini yıkıcı faktörlerinden biri çocuklara yönelik yanlış tutumlarıdır. Bilindiği üzere çocuklar hayat derslerini ve tecrübesini aileden alır. Yetişkinleri gözlemleyen çocuklar her şeyde onlara benzemek ister ve böylece bir ferdin karakteri çocuklukta oluşur.

Peki, ailede en önemli kim? Tabi ki ailede en önemli bir numaralı öncelik karı koca arasındaki ilişki olmalıdır. Evet, evet şaşırmayın! kocanızla ya da eşinizle olan ilişkiniz çocuklarla ilişkiden çok daha önemlidir!

esler-arasi-saygi.jpg

Dünyanın yaratılışının başlangıcına bakarsak Yüce Allah'ın nasıl bir erkek yarattığını, sonra bir erkek için nasıl bir kadın yarattığını göreceğiz. Karı koca bölünmez bir bütündür. Çocuklar bir meyvedir ancak meyve sonsuza dek ağaçta kalmaz. O olgunlaşır ve sonra dalından düşer. Çocuklar büyürler, ebeveynlerinin evinden ayrılırlar ve ailelerini kurarlar. Yani meyve düşer, ağaç kalır.

O zaman soru şu; ağaç hangi durumda ayakta kalır? Ağacın gövdesindeki kurtçuklar tarafından yenmiş mi, gövdesi dayanıklı mı, yoksa çürümüş mü, parçalanmış mı? İyi bir ağaç iyi meyve verir, kötü ağaç ise güzel meyve veremez çünkü kötüdür. Küçükken bir çocuk çarpık bir aile modelinde yetiştiğinde zihninde bunun normal olduğuna dair bir kanı oluşur, baba ile anne arasındaki ilişkilere şahit olur.

Aile fertlerini sıkıca birbirine bağlayan en önemli etken sevgidir ve bu sevgi çocuklara da yansıyacaktır. Anne baba olarak bizlere düşen en önemli görev de çocuklara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek onları iyi bir fert olarak yetiştirmektir.

mutlu-aile.jpg

Eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları ise hayatın geri kalanında tek bir beden olarak hayatta kalmaktır. Baba her şeyden önce iyi bir baba örneği, anne de eşinin iyi bir örneği olmalıdır. Bu en önemli unsurdur çünkü oğullarının ve kızlarının gelecekte iyi birer karı koca olmalarına vesile olur.

Peki, çocuklarımız bizden hangi örneği alıyorlar? Onlar nasıl karı koca olacaklar? Ne olursa olsun, anne ve babalar çocuklarını ilk sıraya koymamalıdır. Her şeyden önce birbirinin yanında olmalılar çünkü çocuklar hayatımızın geçici yoldaşlarıdır. Ne kadar üzücü olursa olsun bu doğanın kanunudur.

Eşler birlikte daha fazla zaman geçirmeye çalışmalıdır. Mesela günde 15 dakika birlikte kahve içmek ve çocuklarla ilgili olmayan konuları tartışmak yeterlidir. Örneğin, kocanıza ne zaman nasıl yaşadığını sorabilir, gerçekten neye ihtiyacı olduğunu öğrenebilirsiniz.

Örneğin: Kocanızla kahvaltı yapıyorsunuz ve telefon çalıyor, - Annen seni arıyor. Peki O’na cevap vermek mi? Ne yapmalıyım? Kocana sor, sana söyleyecek! Söylediği gibi, bu doğru.

Başka bir örnek verelim; Ocakta pirzolaları kızartıyorsunuz, yanmamaları için onları çevirmeniz gerekiyor. Bu sırada diğer odadaki kocanız sizi çağırıyor. Burada eyleminiz ne olacak? Ocağı kapatıp kocanıza mı gidersiniz yoksa kocanızın bekleyeceğini düşünerek pirzolayı çevirmeye devam mı edersiniz? Hangisi bekleyebilir? Tabiki koca pirzoladan ve tavadan daha önemlidir.

Unutmayın bir ailede en önemli ilgiyi kocanıza gösterdiğinizde bütün aileyi bu sayede büyütüyorsunuz demektir.

aile.jpg

Sağlıklı bir evlilik ailenin temelidir

Ailenizin temeli sizsiniz, çocuklarınız değildir! Onlar temelin bir parçası ve diğer her şeyin büyük bir parçasıdırlar ancak tüm bu yapıyı kendileri üzerinde tutmuyorlar. En önemli kısım siz ve eşiniz yani karı-kocadır. Çocuklarınız size bakıyor, sizden örnek alıyor ve deneyimlerinize bakarak yönlerini seçiyorlar. Çocuklar dünyaya gelmeden önce "siz" vardınız – siz birer çiftiniz. İlk başta hiç çocuk yoktu. Bu sebeple ailenin temeli karı kocadır.

Çocuklarımıza iyi örnek olmalıyız ve onlara en iyi şekilde yetiştirmeliyiz. Daha önce de söylediğimiz gibi çocuklar bize bakıyor ve bizden örnek alıyorlar. İlişkileri nasıl kuracağınızı ve sürdüreceğinizi öğreten bizleriz.

Elbette çocuklara bakmanız, onları büyütmeniz gerekiyor ama her şeyden önce eşler arasında iyi bir ilişki kurmaya özen göstermelisiniz. Çocuklar anne ve babasının birbirlerini nasıl sevdiğini ve bir annenin eşine nasıl değer verdiğini gördüklerinde onların da sevildiklerine, önemli ve değerli olduklarına dair güven duygusu kazanır, kendilerine ve çevresindeki dünyaya güven duymaya başlarlar.

Çocukların normal gelişimi için sağlıklı bir ortamda büyümeleri önemlidir. Bir çocuğun ebeveynleri arasındaki sevgiyi görmesi, çatışan anne ve babalardan fazlasıyla örnek almaktan çok daha önemlidir.

Sonuç olarak bir kez daha şunu vurgulayacağım; karı koca arasındaki ilişkinin sürekli geliştirilmesi gerekiyor. Ebeveynlerin birliktelikleri çok önemli. Çocuklar bir gün büyüyecek ve yuvalarını terk edecek. Bu nedenle eşler birbirlerine sahip çıkmalı, çocuklar yuvadan uçtuktan sonra da eşlerin karşılıklı saygı ve sevgisi ölünceye kadar devam etmelidir.

İyi aile, iyi toplum, güzel ülke…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi