Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Bağışıklık sistemi için propolis

Bağışıklık sistemi bizi hastalıklardan korumaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlü kalması için önemli sağlığa yararlı bitkiler bulunmaktadır.

Bağışıklık sisteminin güçlü olması için tüketilmesi gereken bitkilerden Propolis en çok tercih edilenlerdir. Sadece bal tüketimi propolis alımı için yeterli olmamaktadır. Propolis arı tutkalı olarak da bilinmektedir. Arılar propolisi yaşadıkları ortamı güçlendirmek ve dışardan gelecek hasarlara karşı koruyucu olarak kullanmaktadır. Genelde iğne yapraklı ve yaprak dökmeyen ağaçlardan toplamaktadırlar. Propolis toplandığı ağaca, çiçeklere göre değişkenlik göstermektedir. Propolisin tüketilmesi bizim için soğuk algınlığı gibi hastalıklar ya da mevsim geçişlerinde oldukça önemlidir.

propolis.jpg

Propolis son zamanlarda modern tıpta da çokça kullanılan önemli besinlerden biri haline gelmiştir. Çok eski dönemlerde de apseler için iltihap ve enfeksiyonlar için de kullanıldığı bilinmektedir. Propolisin sadece bağışıklık sistemini güçlendirici değil aynı zamanda anti-kanser, anti-ülser, anti-oksidan, anti-bakteriyal özelliklere sahiptir.

Çeşitli hastalıklarda da oldukça tüketilen Propolis reflü gibi rahatsızlıklarda da çalışmalara konu olmaktadır. Propolis ayrıca gastirit ve peptik ülser gibi hastalıklar içinde araştırmaları devam etmektedir. Propolisin kanserli hücrenin çoğalmasını önlediği yönündeki araştırmalar, özellikle meme kanseri için propolisin daha çok tüketilmesine neden olmaktadır.

Ayrıca propolisin ağız sağlığı, yaralar ve diş plağı oluşumunu engellemek için kullanıldığı söylenmektedir. Ağız sağılığında diş eti çekilmelerinde de engelleyici olduğu bilinmektedir. Propolis üzerine yapılan çalışmalardan birinde de anti-inflamatuar özelliği olduğu iltihap oluşumunda etkili olduğu söylenmektedir. Propolisin diyabet üzerindeki iyi etkileri de araştırmalara konu olmaktadır.

Vücudumuzun bağışıklığının güçlü olması hastalıklardan korunmamız için oldukça önemlidir. Bu sebeple propolisin tüketilmesi sağlığımız için oldukça önemlidir.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi