Ruhun zayıflığı

Ruhun zayıflığı, genellikle korkaklık, alçaklık, dedikodu, cimrilik ve kıskançlıkla ifade edilen bir karakter hastalığıdır. Bir kişi dış etkenlerin etkisi altında kendi ruhunu ihmal etmeye başladığında işte o zaman ruhun zayıflığı başlar.

Ruhun zayıflığı, zihinsel zayıflık, istikrarsızlık, başkalarının etkisine maruz kalma, korkaklık ve inançlarına ve kavramlarına göre hareket etme korkusuyla kendini gösteren insan karakterinin bir özelliğidir. Burada ayrıca irade ve özgüven eksikliği de vardır. Depresyondan farklı olarak zihinsel zayıflık bir karakter özelliğidir ve bir kişinin ruhunun geçici bir durumu değildir. Ruhsal zayıflık genetik olarak bireyin doğasında varsa yaşam boyu sürekli ona eşlik eder. Bu sırayla, «kötü öfke» kelimesiyle birleştirilebilecek bir grup diğer olumsuz özelliği bir araya getiren aynı karakter özelliğidir. Aslında kişinin karakter özelliği çocukluk döneminde oluşmaya başlar ve ilerlemesi ebeveynlerden, sonrasında sınıf arkadaşları ve öğretmenlerinden etkilenmesiyle gelişir.

ruhun-zayifligi.jpg

Zavallı bir insanı nasıl tanımlayabiliriz?

Zihinsel zayıflığın ilk belirtileri ergenlik döneminde kendini göstermeye başlar ve bu dönemde kişi diğerlerinden çok fazla etkilenmektedir. Genç bir adamın hangi şirkette işe gireceği, istikbalinin nasıl olacağı, kiminle iletişim kurduğu ve onun geleceğini etkileyeceği kişinin tutumuna bağlıdır. Birçok genç zayıf iradesinden dolayı sigara içmeye, alkol ve hatta uyuşturucu kullanmaya başlar çünkü etraftaki kötü karakterli kişiler benzer şekilde davranışlar sergiler. Arkadaşlarının saygısını kaybetmek istemez, dışlanmaktan ve yalnız başına kalmaktan korkar.

Yetişkin bir kişi için zihinsel zayıflık ise sadece kötü bir karakter özelliği değil aynı zamanda büyük bir günahtır. Bu, önemli kararlar alma konusundaki isteksizlikle, kötü davranışlarının sorumluluğunu başkalarına mal etmeye, sürekli olarak suçlu bulmaya, kavga ve çatışmaları ikiyüzlülükle önleme arzusu eylemiyle kendini gösterir. Zihinsel zayıflık, kararsızlık, korku, bencillikle de yakından ilişkilidir. Böyle insanlar kendilerini korumak ve başkalarına karşı kendini ispatlamak için her şeyi yapmaya isteklidirler. Yani zayıf bir ruhun bir sonraki niteliği ikiyüzlülüktür.

zihinsel-zayiflik.jpeg

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) ikiyüzlüleri bir sürüden diğerine koşan bir koyun olarak tanımlamıştır. Bu, iradesi ve ruhu zayıf sahip olan bir kişidir. İnançları ve davranışları bir grup insan veya içinde bulunduğu koşullarla birlikte değişir.

Yüce Allah (C.C) ise bizlere şöyle emreder; «Kalbe gelen en iyi şey derin bir inançtır.» Zayıf bir ruha sahip bir kişinin sağlam ve derin inançları yoktur ve onun davranışı kendini koruma içgüdüsü tarafından yönetilir.

ruhsal-zayiflik.jpg

Peki, zihinsel zayıflıkla savaşmamız gerekiyor mu?

Zihinsel zayıflık her şeyden önce bir günahtır ve bu yüzden onunla savaşmamız gerekir. Bu, insanların hayal bile edemeyeceği çok korkunç sonuçlara yol açabilir.

Kime güçlü bir iradeye sahip denebilir?

Günahlardan ve ruhsal hastalıklardan arınmış bir kalbi olan, Yüce Allah'a ve onun Peygamberine iman eden örnek bir Müslüman. Ayrıca tüm eylemleri için doğru eğitim ve sorumluluk bilincine sahip bir kişi.

Kendimdeki zihinsel zayıflığın üstesinden nasıl gelebilirim?

Eğer zayıf bir ruha sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bununla başa çıkmaya çalışın ve bu günahı görmezden gelmeyin. Ruhun zayıflığına karşı mücadelede inancın güçlendirilmesi ve günlük dualar yardımcı olabilir. Ruhun zayıflığını yenmek için kendinizin karşıt niteliklerini geliştirmeniz gerekir. Örneğin kişi cimriyse Allah için sadaka vermeli, yalan söylüyorsa ve ikiyüzlü ise doğruluktan ayrılmamalı, samimi ve dürüstlüğe önem vermelidir. Dedikoducu kişi bunu yapmayı bırakacaksa kendisi için yararlı davranışlara önem vermeli (kendine ve karşısındaki kişiye saygı göstermeli), ibadeti arttırmalı, düşünce pratiğini geliştirmelidir. Ruhun bir kısmının iyileştirilmesi diğerlerine de ışık tutar. Kişi, Yüce Allah'ın lütfuyla beslenen ve güçlendirilen bir ruh gücü geliştirmelidir. Bu, sabretmeyi, sebat etmeyi, samimiyeti ve Allah'a güvenmeyi gerektirir.

Unutmayalım; güzel ve örnek bir Müslüman ve topluma yararlı bir fert olmanın anahtarı ruhsal ve zihinsel zayıflığın üstesinden gelmenin yegâne kuralıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi