Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Derin bir uykuya yardımcı olacak bitkiler

Günümüzde stres, kaos, uzun saatler tv ve telefon ekranına bakmamız, stres ve çeşitli sorunlar maalesef uykumuzun süresini ve kalitesini bozmaktadır.

Kanser araştırmalarında da çokça rastladığımız derin ve güzel bir uyku sağlık için oldukça önemlidir. Uyku için doğal olarak tüketilecek bitkiler de bizim yaşam kalitemizi önemli oranda artırmaktadır. Bu sebeple siz değerli okuyucularıma uyku sağlığını düzelten bitkilerden kedi otu, lavanta ve sarı kantaronun göz ardı edilemez etkilerini anlatmak istiyorum;
Kediotunun çoğunlukla ruhsal sağlığa yardımcı bir bitki olduğu görülmektedir. Bitkinin menopoz, anksiyete ve depresyon gibi hastalıklar için de tüketildiği bilinmektedir. Kedi otu ruhsal sorunların yanında uykusuzluk için de tüketilen bir bitkidir. En dikkat çeken tüketim şekli olan kapsül hali etkisinin de en yoğun görüldüğü tüketim şekillerinden biridir. Kedi otunun yapılan çalışmalarda popülerliğini arttırdığı ve sadece Amerika’da yaklaşık 2 milyondan fazla insanın tükettiği bilinmektedir. Geriatrik hastalıklarla ilgili yapılan araştırmalarda kedi otu kullanımının uyku düzenini önemli ölçüde etkilediği gözlemlenmiş, uykunun süresi ve kalitesini arttırdığı tespit edilmiştir. Uykuya dalmada güçlük çeken hastalarda da kedi otunun etkili olduğu araştırmalarda gözlenmiştir.

kedi-otu-001.jpg

Lavanta bitkisini incelediğimizde ise genelde kokusunun rahatlatıcı etkisi için kullanıldığı bilinmektedir. Nitekim lavanta yağını yastığın kenarına ya da mendile birkaç damla damlattığımızda rahatlatıcı etkisini çok çabuk göstermektedir. Lavantanın uyku üzerinde de etkili olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle uyumada zorluk çeken yoğun bakımda yatan hastalarda lavanta kullanımının uyku kalitesini artırabileceği tespit edilmiştir. Yapılan diğer çalışmalarda da lavantanın melatonin seviyelerini düzenleyebileceği düşünülmektedir. Bu anlamda lavantanın doğal bir şekilde tüketilmesi uyku için önemlidir.

lavanta.jpg

Uyku için önemli olan bir diğer bitki ise sarı kantarondur. Sarı kantaron genellikle vücut yaralarında, yanıklarda bolca sürülerek kullanılmaktadır. Sarı kantaronun hafif depresif duygulanımlarda ve uyku içinde kullanıldığı bilinmektedir. Nitekim sarı kantaronun kullanımında oldukça dikkatli olunması gerektiği, pek çok reçeteli ilaçla etkileşime girebileceği belirtilmektedir. Bu sebepledir ki güvendiğiniz bir aktardan alınması ve kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

sari-kantaron.jpg

Uykumuz fiziksel ve ruhsal sağlığımız için oldukça önemlidir. Vücudumuz için uyku hijyenine ve doğal olanları tüketmeye dikkat edelim.
Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi