Kullandığımız kelimeler çevremizi nasıl etkiliyor?

Günlük yaşantımızda çok sinirliyim, çok üzgünüm, canım çok sıkkın, moralim bozuk gibi, ruh halimizi olumsuz etkileyen kelimeler kullanıyoruz.  Haliyle duygularımız da kelimelerimizden etkileniyor.
Bazen kullandığımız kelimeler tüm günümüzü ablukaya alıyor. Hissettiğimiz kötü enerji maalesef etrafımıza da yayıyoruz. Ağzımızdan çıkan her söz bu sebeple çok önem taşıyor; zira bu sözcükler hem bedenimize, hem çevremize, hem de yaşadığımız evrene etki ediyor. Bu konuda Albert Einstein’ın şu sözünü çok beğenirim, ‘’İnsanoğlu; ağzından çıkan cümlelerin, beyninden çıkan düşüncelerin, bütün evreni dolaşıp tekrar onlara geri döndüğünü bilse, eminim çok daha dikkatli olurdu… “
Evet, kullandığımız kelimelerin hem kendimizi hem çevremizi bu denli etkilediğini bilirsek etrafımızdaki insanlarla konuşurken belki daha hassas oluruz diye düşündüm.  Hatta bununla ilgi yapılan bir deneyi de sizinle paylaşmak istiyorum. İnsanlar birer birer odadan çıkıyor ve koridorun sonundaki kapıya doğru ilerliyor. Ama bazı insanlar hızlı yürürken, bazıları çok yavaş yürüyor. Neden insanlar farklı hızlarda yürüyor? Odada olan bir şey yürüme hızlarını etkilemiş olabilir mi?
BASİT BİR DENEY
Odada insanlar çok basit bir test yapıyor. 4 kelime veriliyor ve onlardan cümle oluşturması isteniyor.
Örneğin, “topu at yavaşça bahçe” , “yaşlı yürür insanlar yavaş” ya da “hızlı çevik gençler yaşıyor” gibi. Tabii bir fark var. Bir gruba sadece yavaşlıkla ilgili kelimeler veriliyor; diğer gruba ise sadece hızlılıkla ilgili kelimeler veriliyor. Testten sonra, insanlar odadan çıkıyor. Aslında asıl deney şimdi başlıyor.
DAVRANIŞLAR ŞEKİLLENİYOR
Yale Üniversitesi’nden Prof. John Bargh odadan çıkan insanların yürüme hızını ölçüyor. Ortaya çok ilginç bir şey çıkıyor. Yavaş kelime grubunu okuyan insanlar, kapıya doğru yavaş; hızlı kelime grubuna maruz kalan insanlar ise çok hızlı yürüyor.
BENZER DENEY
Prof. Bargh aynı deneyi bu sefer kibarlık ve kabalık kelime gruplarıyla yapıyor. Sonuç aynı. Kibarlık grubundaki insanlar iki kişi konuşurken onların konuşmalarını kesmeden dakikalarca beklerken, kabalık grubundaki insanlar hemen kişilerin konuşmalarını kesiyor. Yani, kelimeler insan davranışlarını bu kadar kısa sürede etkiliyor.
KELİMELERİN GÜCÜ

kelime.jpg
Düşünün, sadece 10 dakika ve bilinçsiz olarak bu kelimelere maruz kalmak davranışları bu kadar etkiliyorsa, bir çocuğun aile ortamında yıllarca duyduğu söylemler ve kelimeler onların davranışlarını nasıl etkiler? Peki, ailenin hangi söylemleri çocuklarda nasıl bir etki yaratıyor? Hangi temel değerler hangi söylemle oluşuyor?
İNSANLAR İYİ MİDİR KÖTÜ MÜDÜR?
Hayata dair en önemli temel değerlerden bir tanesi diğer insanlara dair görüşlerimiz. Bazı insanlar, diğer insanları kötü, çıkarcı ve güvenilmez; bazıları iyi ve güvenilir olarak görür. Örneğin, aile der ki, “Kızım malını ortada bırakma. Çalarlar!” Çocuğa diğer insanlar kötüdür, mesajı verilir. Ya da bunun tam tersi de yapılabilir. Aile, “Oğlum al bunu da arkadaşına ver.” diyebilir. Kullandığımız olumlu ya da olumsuz kelimeler davranışlarımız üzerinde etki ediyor ve bu da karşımızdaki insanların davranışlarına yansıyor. Hayatımıza en büyük etkiyi kendimiz yapıyoruz. Bu hayatı güzelleştirmek ya da çekilmez hale getirmek bizim elimizde. Bu yüzden kişi istediği zaman hayatında bir cennet ya da cehennem yaratabilir.
Bezen bunu başkaları için de yapıyoruz,  başkasına söylediğimiz kötü bir söz onun bütün hayatını etkileyebiliyor. Küçük bir çocuğa ‘’Seni beceriksiz!'' dediğimizde hayatındaki temel taşların yanlış yerleşmesine sebep olabiliyoruz. Bazen o çocuk toplum içerisinde kendini geri planda tutabilir ya da sırf sen ‘’beceriksiz’’ dedin diye kendini beceriksiz hissedip içene kapanık biri olabiliyor.
Bu yüzden ağızdan çıkan her söz çok önemlidir. Siz siz olun ağzınızdan çıkan her söze dikkat edin. Çünkü belki farkında olmadan bile karşınızdaki çocuğa veya kendine bir büyü yapmış olabilirsiniz. Büyü diyorum çünkü biz kelimelere o kadar bağlı kalıyoruz ki resmen kelimeler bizleri etkisi altına alıyor.
Ve demem o ki; hayata sevgi tohumları ekelim. Eğer ben hayata sevgi tohumları ekip evrene güzel sözler yayarsam, inanıyorum ki karşımdaki insanlarda aynı şekilde karşılık verir ve bu bir döngü halinde devam eder. Kelebek etkisi yani…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel GÜL Arşivi