Psikolog Derya Çiçek

Psikolog Derya Çiçek

Gerçek Mutluluk ve Güç

Merhaba değerli okuyucular,
Mutluluk size göre nedir bu hayatta? İnsan ömrünün her gününde mutlu olmak zorunda mıdır?
Bu hayatta seyrediyoruz ve seyrediliyoruz... Bazen nasihat ediyoruz birilerine, bazen de birileri bize nasihat ediyor. Bazen birilerine bir şeyler öğretmeye gayret ederken bazen de bir şeyler öğrenmeye ihtiyacı olan insan konumunu yaşıyoruz. İnsanız ve hepimiz hayatımız boyunca pek çok durumu yaşayabiliriz. Psikolojimizde de durum böyle. Psikolojimizin bazen iyi, bazen sıkıntılı olması gibi.

mutluluk-001.jpg

İnsan sürekli hiç değişmeden sürekli mutlu ya da mutsuz olamaz. Fakat günümüzde sosyal medya ve medyada, kişisel gelişim kitaplarında ya da kişisel gelişim seminerlerinde insanlara her daim zirvede ve başarılı olabileceklerine dair bir algı oluşturuluyor. İnsanların çoğu da bu algı ve her daim zirve ve başarı beklentisi yüzünden mutsuz oluyorlar. Böyle bir dünya yok! Böyle bir saçmalık da yok! Hayat iniş ve çıkışları olan bir hayattır. Bazen yukarıya çıkarız, bazen de aşağıya ineriz. Hayat boyu kesin ve daimi mutluluk durumu tamamen bir efsanedir.
Aynı şekilde tamamen mutsuzluk diye bir durum da söz konusu değildir. Bazen iyi bazen kötü, bazen olumlu bazen olumsuz, bazen zor bazen kolay... Hayat bir salınım içerisinde akar.

guc.jpg

Asıl mutluluk bir insanın kendisindeki cevheri ve potansiyeli fark edip; bu hayattaki var oluşunu anlamlandırarak, mücadele etme gücünün olduğunu bilmesidir. Eğer kötü bir duruma düşersen, işlerin ters giderse, biriyle ilişkin bozulursa, yaptığın bir hamle boşa çıkmışsa; bu durumların geçici olduğunu bilip, bu durumdan çıkmak için gerekli enerjiyi kendinde hissediyorsan bu mutluluktur.
Mutsuzluk problem yaşamak değildir. Gerçek mutsuzluk; insanın kendisini tükenmiş hissetmesi ve problemlere teslim olmasıdır. Gerçek mutluluk bir probleme sahip olsan bile bu problemi çözmek için güce ve enerjiye sahip olabileceğini, kendini bu durumdan kurtarabileceğini, mutlaka bir çözüm yolu olabileceğini hissedebilmekte.
Bazen güleriz bazen de üzülürüz; ama hayat hep devam eder. Her durumda daha iyi seçeneklere rastlayabileceğini bilmek, mücadele gücünün olduğunu hissetmek; bu seni hayatının gerçek kahramanı yapar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Derya Çiçek Arşivi