Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Eklemdeki Sıvı Kaybı ve Kireçlenme

Eklemlerde sıvı eksilmesi ve kireçlenme pek çoğumuzun yaşadığı ve özellikle diz bölgesinde yaşadığımız bir sorundur.

kiz_eklem.jpeg

Eklemlerdeki sıvılar sürtünmeyi azaltan ve eklemlerdeki hareketin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için önemlidir.  Belirli bir yaştan sonra dizlerde ki sıvı azalması öngörülebilirdir. Dizlerdeki sıvı kaybının çok kilolu kişilerde görülebileceği gibi aşırı spor yapan futbolcular, basketbolcularda da oluşabilir. Vücudumuzun kemik ve eklemlerinin güçlü olması ve sağlıklı olması bize bağlıdır. Bu tür durumlarda kendimize iyi bakmak doğal yöntemlere başvurmak gerekebilir. 

hibiskus.jpg

Bunlara örnek ise bamya tohumudur. Bamya tohumu içerisindeki bolca vitamin ve mineraller ile dizlerdeki sıvı kaybı için faydalı bir besindir. Bamya tohumunun öğütülmüş hali ya da çay halini ile de tüketilebilir.

Özellikle sıvı eksilmelerin de kullanıldığı görülen bir bitki olan Hibiskus çölde yetişmesi ile dikkat çeken ve kireçlenmelerde de bolca ismi geçen bir bitki olduğunu gözlemleriz. Çeşitli adlarıyla bilinen Mekke gülü, Hibiskus yada Kerkede gibi adlarla anılan Hibiskus zayıflamada, kan şekerini düzenlemede tek başına oldukça önemli bir bitkidir. Bitkinin ise eklemlerde sıvı kaybına iyi geldiği de bilinir. Bu bitkinin antioksidan özelliği, ölü hücreleri yenileyici olduğu ve kireçlenmelerde tüketilmesinde fayda gösterebilen bir besin olduğu değerlendirilir. Hibiskus çayının tüketimi yada bitkinin aktardan alımı ile kullanabilirsiniz. Hibiskusun Kuşburnu ile tüketiminde de eklemlerdeki sıvı kaybı için kullanımı öne sürülen bir bitkidir. Kuşburnu ise içeriğindeki antioksidan özelliği ile kalp damar hastalıklarının yanı sıra eklemlerdeki sıvı eksilmelerine de Hibiskus ile tüketimi önem kazanmış bir besindir.

bamya_tohumu.jpg

Isırgan otunun da dizlerdeki sıvı kaybı için yararlı olduğunu bununla birlikte kiraz sapının da dizdeki sıvı eksilmelerinde kullanılabileceği söylenir. Kuru çınar yaprağının da kürünün kullanımının da dizdeki eklemlerde sıvı kaybında yararlı olduğuna dair bilgiler mevcuttur.

Zerdeçal bitkisinin sıvı kayıpları için yararlı olacağı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Çeşitli vitaminler içeren ve kalsiyum içeren özellikli besinlerin de eklem sıvı kayıplarında kullanılması gerekir. Bunlar Brüksel lahanası gibi besinler zerdeçal ile tüketimi de besin içeriği açısından dikkate değerdir.

Eklemlerdeki sıvı kayıpları için Omega-3 içerikli besin tüketimi önemlidir. Balık tüketimi ya da balık yağlarının tüketimi Omega-3 açısından önemlidir. Balık yağının ise doğal bir şekilde aktardan elde edebilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi