Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Kamboçya Çayı

Kombuça da denilen Kamboçya çayı Doğu Asya da ortaya çıkan çayın Kombu kültüründen, mayasından yapılmaktadır.

Doğu Asya ülkelerinde ve daha sonra Amerika’da oldukça tüketilen bir içecek haline gelmiştir. Sağlık alanında ve enerji içeceği alanında bolca tüketilir. Doğal olması ve çeşitli alanlarda fayda sağlaması ile pek çok ülkede ismi duyulmuştur. Bu fermente çay Kombu mantarının özelliklerinin duyulması ile sağlık alanında araştırmaların konusu haline gelir.

kombu-cayi.jpg

Çeşitli hastalıklarda yararlı olan ve antioksidan özelliği ile önemli bir çaydır. Çayın probiyotik içermesi ile bağırsaklar içinde araştırılan bir çaydır. Bağırsaklarımız için sağladığı faydalı bakteriler önemlidir. Bağırsakların sindiriminde, hazmında önemli, yeri olduğu bilinir.

Araştırmalardan bazılarında  ise kilo kaybında yararlı olabileceği yönündedir. Fermente edilen bu çay tüketiminde düşük kalorili olması ve  çeşitli asit bakteri türlerini barındırması ile önemlidir. Sindirim açısından diyet listelerine eklenebileceği düşünülür. Antioksidan özelliği ile vücudu sağlıklı tutan besleyici bir çaydır.Bazı araştırmanlarda ise kolan kanserinde faydalı olabileceği yönündedir.

Kamboçya çayı içeriğindeki asitler ile zararlı mikroorganizma ve bakterileri öldürdüğü gözlemlenir. Kamboçya çayı antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bulunur. Kalp hastalığını azalttığı ve kolesterol dengesini düzenlediği yönünde de pozitif çalışmalar vardır.

kombucha1260.jpg

Diyabet üzerine yapılan çalışmalarda da Tip 2 diyabet alanında kan şekerini düşürdüğü bulunur. Böbrekler üzerinde yapılan çalışmalarda da Kamboçya çayının böbreklerin işleyişine yardımcı olduğu araştırılmaktadır. Karaciğerin işleyişinde de yardımcı olabileceği yönünde pozitif bulgular elde edilmiştir.

Dünya üzerinde artan kanser yüzünden pek çok alanda çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri olan Kamboçya çayı içeriğindeki çeşitli özellikler ve antioksidan olması ile kanser araştırmalarına konu olmuştur. Kanser hücrelerinin yayılması ve büyümesi üzerine araştırmalar yapılır.Kamboçya çayının anti-kanser özellikleri üzerinde olumlu olduğu bilinmektedir.

Aşırı kirlenen ve merdiven altı ürünlerin ise sağlık değil hastalık getirdiğini biliriz. Bu doğrultuda Kamboçya çayı tüketiminde güvenilir yerlerden alınmasına dikkat ediniz.

Sağlıklı bir yaşam dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi