Helal tatil

Bilindiği üzere tatil planlarında deniz ve plajlar birçok Müslüman için favori dinlenme yerleridir. Farklı yerleri ziyaret etmek, güneşlenmek ve dinlenmek elbette hepimizin hakkı ve ihtiyacı ancak şunu da belirtelim ki Allah'ın yasaklarının çiğnendiği yerlere gidilemez!

İslam, müminlerin dünya malından helâl olanı sınırlar içinde yararlanmalarını yasaklamaz. Kuran-ı Kerim Maide Suresi 87. Ayette Rabbimiz, “Ey iman edenler! Allah'ın size helâl kıldığı faydaları haram kılmayın ve helâl olanın sınırlarını aşmayın. Doğrusu Allah, suçluları sevmez" buyurmaktadır.

hasema.jpg

Bu nedenle eğer kadınlar İslami kıyafete, erkekler ise ahlak kurallarına uyarsa plajları kullanmaları dinen uygundur. Burada en büyük sorumluluk ebeveyn babalara, erkek eşlere düşmektedir çünkü eşlerine ve kızlarına doğru davranışı öğretebilecek olan onlardır.

Bir kadın neden mayoya (haşema) ihtiyaç duyar? Bu çok garip bir soru ancak kadınların amacını ne kadar iyi anladıklarını düşünelim. Çıplaklıktan, kıskanç bakışlardan kaçınmak ve dindarlığı korumak için bir mayo gerekir.

Nitekim müminlerin kendi avretlerini açıp, başkasının avretlerine bakmalarının yasaklanması dışında, günahkar yerlerde bulunmaları da haramdır. Günahkar yerlerde bulunmak suç ortaklığı olarak da kabul edilir.

Elbette Allah'ın hükümlerine riayet eden mümin bir kadının bikiniyle plaja gitmesi aklına gelmez çünkü böyle bir ortamda kendini asla rahat hissetmeyecek ve avret riayetinin esaslarını unutmayacaktır.

Sahilde günlük iç çamaşırı giymekle mayo giymek arasında bir fark var mı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? İnançlı Müslüman bir kadın için hiçbir fark yoktur. Bütün bunlar tek bir üzücü şeyle karşı karşıyadır: Kadınlar neden Allah katındaki yüce makamlarını bu kadar küçük düşürürler?

Kendimize bir soru soralım ve hayal etmeye çalışalım; Peygamber Efendimizin (S.A.V) eşi bunu giyer mi? Sahile böyle gider mi?

Ne yazık ki bugün bunun tam tersini gözlemlemek durumundayız. Bazı Müslüman kadınlar, bizi yaratanın emirlerinin manasını düzeltmeye çalışırlar. Modern dünyamızda Allah'ın emirlerinin yersizliğini ifade ederler. Maalesef bu çok endişe verici bir durum. Resulullah'ın zamanından uzaklaşamayız. İslam'ın kanunları kıyamet gününe kadar bizzat Allah tarafından korunmaktadır.

allah.jpeg

Herkes bilir ki Allahu Teâlâ şöyle buyurmuştur: "Bu dünya geçicidir ve içinde bulunabileceklerin en hayırlısı salih bir eştir." Bunun anlamı ne? Bu değişmeyen bir gerçektir. Ana tema, bunu doğru anlamamız ve her şeyi lehimize çarpıtmamamız gerektiğidir. Dininizin değerini düşürmeye gerek yok! Modern toplumlarda herkes bir kadının din tarafından kendini göstermesinin yasak olduğu konusunda samimi bir şekilde hemfikir değildir.

Allah'ın uyarılarına rağmen Adem'i yasak ağaçtan yemeye ikna eden Havva'dan miras kalan kadınsı becerikliliği ve kurnazlığı da unutmayalım!

Tahrim Suresi 6. Ayette; “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, insanların ve taşların tutuşturduğu ateşten koruyun. Onun başında acımasız ve güçlü melekler vardır. Allah'ın emirlerinden sapmazlar ve kendilerine emrolunan her şeyi yaparlar" denilmektedir.

Şeytanın bu hilelerinin ve bir kadının dürtülerinin (kendini gösterme arzusu) farkındayız. Peygamber Efendimizin (S.A.V) şu Hadisini burada hatırlatmak isterim, "Benden sonra erkekler için kadınlardan daha zararlı bir fitne bırakmadım" (Buhari 5096 ve Müslim 2740).

Şimdi soru şu; Bir mümin, yarı çıplak erkek ve kadınların bulunduğu yerlere gittiğinde iğvaya (ayartma) nasıl karşı koyabilir? Cevap ise çok basit: bu tür yerleri ziyaret etmek dinen caiz değil.

Karar verirken bizim için başka bir seçenek yok. Allah insanı bir imtihan dünyasında yaratmış ve cehennemi, O'nun hoşnutluğunu hoşnutluklarına tercih eden ve O'na itaati bedensel rahatlıklarına tercih eden kulları için bir mesken kılmıştır.

tatil.jpg

İnançlı bir Müslüman kadın ve çocukları nasıl dinlenir, tatil yapar? Nede olsa deniz havası sadece gözlemci olmayan Müslümanlar için yaratılmıyor. İslamın öngördüğü gibi yaşayan Müslümanlar da denizde dinlenmek ve yüzmek isterler. Herkesin dinlenme hakkı vardır. Soru o kadar basit değil, ama bir çözümü var; Bugün dinimizin kurallarına göre uyum içinde rahatllıkla yaşabilirsiniz. Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı yüzme havuzları ve plajları olan oteller bulunuyor.

Ayrıca Müslüman kadınlar, özel kumaştan yapılmış kapalı bir Müslüman mayo (haşema) yardımıyla denizde dinlenme sorununu çözmektedir. Bazı mayolar güneşlenenler için güneşe izin verir. Helal tatil gereksinimleri karmaşık değildir ama ana fikir onu istemektir.

Allah'a hamd olsun ki helal tatil endüstrisi hızla gelişiyor. Müslümanların rahatlıkla tatil yapabilecekleri oteller inşa ediliyor ve hatta batıda bile giderek daha fazla şirket İslam'ın takipçilerinin isteklerini dikkate alıyor. Müslüman tatil köyleri Türkiye, Malezya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, İran ve benzeri ülkelerde mevcut. Bu tür otellere Rusya ve Ukrayna'dan bile kolay bir rezervasyonla gidilebiliyor.

Helal, Kuran'ın ve dinimizin izin verdiği her şeydir ancak çok fazla zor kural yoktur. Rabbimizin en sevdiğim sözlerinden birini her hatırladığımda çok mutlu olurum; Allahu Teâlâ buyuruyor ki; “Kul(um) bana bir karış yaklaştığı zaman, ben ona bir arşın yaklaşırım; o bana bir arşın yaklaşınca ben ona bir kulaç yaklaşırım; o bana yürüyerek geldiği zaman, ben ona koşarak varırım.”

Unutmayalım; bu dünya tatlı ve cezbedicidir. “Nasıl amel ve iman edeceksiniz” diyerek bizleri Ahiret hayatı için uyaran Rabbimiz Alak Suresi 14. Ayette ise şöyle buyurmaktadır; "Allah'ın herşeyi gördüğünü bilmiyor mu O.?"

Bugün yaşadığımız tam olarak bu değil mi? Sevgi ve dürüstlük doğal yollardan gelmez, herhangi bir ibadetin özünde yaratıcımızla olan güçlü bir bağımız vardır ve bu bağ doğru ve sağlıklı olmalıdır. Ne yazık ki çoğu insan bu güçlü ilişkilere yatırım yapmanın ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. Yaratıcımızla olan en büyük bağımız sevgidir. Sevmek, duygularınıza ve eylemlerinize yatırım yapmak demektir, aksi takdirde inançla ilgisi olmayan ritüeller olarak kalır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi