Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Soğuk algınlığı, grip

Grip veya soğuk algınlığı solunum yolları hastalıklarından en sık görülen ve birbiriyle benzer semptomlar göstermesi sebebiyle aynı sanılan hastalıklardandır. Farklı viral virüslerle ortaya çıkan bu hastalıklar hassas bir bağışıklık sistemine sahip insanlarda çok daha zor ve yorucu sonuçlarla atlatılır.

Grip hastalığının soğuk algınlığından daha ağır belirtileri içermektedir. Benzer belirtiler açısından burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik şikayetleri dikkat çekmektedirler. Çeşitli sebeplerle kimisinin daha kolay kimisinin daha zor atlattığı bu hastalıklara doğal, bağışıklık destekleyici ve semptomları azaltıcı çözümler söz konusudur.

soguk_alginligi.jpg

Soğuk algınlığında boğaz ağrıları ve boğaz tıkanıkları, öksürük gibi belirtilerde çam kozalağı şurubunun etkisi bilinir. Çam kozalağı, gülhatmi, meyan kökü ve keten tohumu gibi çeşitli doğal çayların, kuşburnu veya macunların tüketilmesi halinde belirtilerde azalma gözlenir. Soğuk algınlığında ıhlamur, limon melisa, nane limon gibi karışım çayların tüketimi de önemlidir. Grip gibi sık görülen ama çok önemsenmeyen hastalıkların vücut direncini düşürdüğü, hastalığın gündelik hayatımızı önemli ölçüde etkilemesi ile dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.

Gripte özellikle bağışıklık güçlendirici doğal takviyeler önemlidir. Zencefil, ayva yaprağı, sığır kuyruğunun bal veya doğal bir macun ile karıştırılarak tüketilebilir. Uzun yıllardır zencefilin öksürük üzerinde önemli etkisi olduğu bilinir. Boğaz ağrısı ve bulantılarda zencefilin etkisi üzerinde halen araştırmalarda mevcuttur. Enfeksiyonel hastalıklarda da tüketildiği bilinen ekinezyanın da soğuk algınlığını azaltmada bağışıklığı güçlendirmede pek çok araştırmaya ilk sırada konu olmaktadır. Gribe sebep olan virüsün girdiği düşük bağışıklık sistemi veya uzun süreli griplerde ishal, kusma gibi ağır semptomlar görülmektedir.

dogal_antibiyotikler.jpg

Bu durumlarda doğal probiyotik olan kefir gibi veya takviye probiyotikler, arı sütü, bal, polen doğal vitaminler, keçiboynuzunun macunu, özü gibi önemli takviyeleri kullanmakta yarar vardır. Tarçın kabuğu, zencefil, kekik, anason, zerdeçal gibi baharat ve bitkilerin yemeklerle birlikte, çorba veya çaylarda tüketimine de dikkat etmemiz gerekmektedir. Sıcak bitki çaylarının ve bol su tüketimin vücudun grip veya soğuk algınlığı gibi durumlarda dehidrasyon yaşamanızı, su kaybı yaşamanızı önleyeceği gibi, burun tıkanıklıkları ve boğaz ağrılarında da bitki çaylarının önemli olduğu bilinir. Elma sirkesi ile yapılacak gargaraların da boğaz ağrıları ve boğaz temizliğinde de önemlidir. Mentol, okaliptüs yağları veya okaliptüs bitkisini, kafurun yağını tozunu evinizde bulundurmakta fayda vardır. Yaşanabilecek burun tıkanıklarında veya kafurun yağının gripte yaşanacak ağır eklem ağrılarında da yararlı olabilmektedir.

Hastalanmamak için, bağışıklığı korumak adına, bakterilerden kurtulmak önemlidir. Bu bağlamda kızılcık özünün veya bitkisinin bakterilerin atımında sindirim sisteminde, mesane ve idrar yolundaki hücrelere yapışmasını engellediği yönünde araştırmalarda mevcuttur.

Sağlıklı günler dilerim..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi