Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Vücudumuzu rahatlatan bitki ve besinler

Bu yazımızda vücudumuzu dinlendiren, rahatlama ve sakinleştirmeye yardımcı olan önemli bitkilerden bahsetmek istiyorum;
Melisa, kediotu, kudret narı gibi bitki ve besinler stresli bir günün sonunda ya da hazımsızlık yaşadığımızda tüketebileceğimiz önemli bitkiler arasında yer almaktadır.
Macun, çay ya da bitki halinde tüketilebilen sağlık dostu bu bitkiler mide, bağırsak ve vücudumuzun dinlenmesine yardımcı olmaktadır.
kediotu.jpg kudret-nari.jpeg melisa_cayi.jpgYukarıda isimlerini açıkladığım bu bitkilerin özellikleri ve yararlarını tek tek anlatacak olursak;
Melisa bitkisi, limon otu adıyla da anılmaktadır. Nane türünden gelen bir bitkidir ve bu bitkinin ismini sıklıkla çaylarda duymaktayız. Çeşitli yemek ve içeceklerde ek malzeme olarak da kullanabiliriz. Melisa bitkisi sindirimi, hazmı kolaylaştırmaktadır. Gerginlikte, streste ve kaygılı dönemlerde tüketimi artmaktadır. Çoğunlukla sakinleştirici yönüyle bilinmekle birlikte uyku sorunlarında tüketilen ve uykuya daha rahat dalmada etkisi olduğu bilinen bir bitkidir. Sindirim sistemi adına rahatlatıcı ve sindirim sistemi ağrıları veya çeşitli ağrılarda da önemini bilmekteyiz. Özellikle kaygılı durumlarda bolca tüketilen bitkilerdendir. Vücudumuzu halsiz ve yorgun hissettiğimizde rahatlamayı sağlayan melisa bitkisinin, bağırsak gazları ve spazmlarda da kullanıldığı bilinmektedir. Geleneksel tıpta da kendinden çokça bahsettiren bitkilerden olan melisa, ayrıca mide bulantıları ve regl dönemi ağrıları, kramplarında da yardımcı olmaktadır.
Kediotu ise Türkiye’de de oldukça sık yetişen ve vücudu dinlendiren bitkilerdendir. Kedi otunun serotonin hormonu üzerinde etkisi bulunan araştırmalar mevcuttur. Stresli bir dönem sonunda yaşanan çeşitli sorunlarda da kullanılmaktadır. Uyku problemlerinde, adet dönemi ve menopoza giren bayanlar için de önemli olduğu bilinmektedir. Toz halinde ya da çay halinde kullanılmasının yanında macun halinde de etkisi görülmektedir. Çeşitli ağrılarda ve kaygılı durumlarda da çay şeklinde kolayca tüketilen kediotunun ayrıca kan akışını düzenlediği yönünde de çalışmalara mevcuttur.
Kudret narı ise kabakgiller ailesinden gelmektedir ve adı gibi güç kaynağı olduğu söylenebilmektedir. Kudret narının bağışıklık ve sindirim sistemi, çeşitli enfeksiyon ve virüslere karşı iyi geldiğine dair araştırmaları bulunmaktadır. Kolesterol düzeyinden kemik, ilik sağlığına kadar pek çok alanda özellikleri dikkat çekmektedir. Hazımsızlık ve sindirim sorunlarında en çok dikkat çeken besinlerdendir. Bireyin bağırsak ve mide hazımsızlıkların da vücudu rahatlatıcı olduğu söylenmektedir.
Tüm okurlarımın yeni yılını kutlar, sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi