Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Üzerlik tohumu ve tıbbi adaçayının sağlığa yararları

Üzerlik tohumu ya da halk arasında bilinen adı ile nazar otu, sağlığa çokça faydası olan önemli bitkilerimizdendir.

Ülkemizde ve İran gibi ülkelerde bolca yetişen üzerlik otu yani, Pagnum Harmala pek çok makalede kendinden söz ettiren bir bitkidir. Bitkinin en dikkate değer özelliği ise yakıldığında insanı rahatlatan veya nazar çıkarttığı düşünülen bir bitkidir. Geçmişte kendini rahatlatıcı yönü ile ünlendiren üzerlik otu, mistik havasıyla ve sağlığa yararının fazlalığı sebebiyle günümüzde de kullanılmaktadır.

uzerlik-tohumu.jpg

Üzerlik otunun antioksidan özelliği ve kanser araştırmalarında da anti tümör özelliği olduğu yönünde çıkarımlar mevcuttur. Üzerlik otunun içeriğinin ayrıca çeşitli bakterilere karşı koruyucu olduğu da bilinmektedir. Pagnum Harmala yani üzerlik otunun hayvanlarda da kullanıldığı ve hayvanlardaki bakteriler içinde yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Üzerlik otunun kuru halinin demet şekilde yakılması ile saldığı dumanın rahatlatıcı olduğu söylenmektedir. Çeşitli çalışmalarda ve geleneksel tıpta da üzerlik otunun depresyon ve sinirlilik için kullanılabileceği söylenmektedir. Üzerlik otu kullanımında ise dikkatli olunması gerekmektedir.

tibbi-adacayi.jpg

Yakıldığında rahatlatıcı his uyandıran bitki ise tıbbi adaçayıdır. Normal adaçayından farklı olan tıbbi adaçayının etkililiği daha yüksektir. Tıbbi adaçayının bağırsaklar için kullanılabileceği antiseptik özelliği olduğu söylenmektedir. Tıbbi adaçayının kolik tedavisinde kullanılan ve araştırmalarda da görüldüğü gibi mideyi rahatlatıcı olduğu bilinmektedir. Ada çayının bilinen bir diğer özelliklerinden birisi kolesterolün oluşmasını engellediği ve ciltteki sivilce, akne oluşumları için kullanılabileceği görülmektedir. Ayrıca tıbbi adaçayının orta ve hafif düzey Alzheimer hastalığında da etkili olabileceği söylenmektedir.

Tıbbi adaçayının gaz, şişkinlik, ishal ve hazımsızlıkta da kullanıldığı bilinmektedir. Nitekim tıbbi adaçayının kullanımında da önemli olan şey ise adaçayının nereden alındığı ve çok miktarda kullanılmamasıdır.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi