Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Sinirli ot ve ebegümecinin faydaları

Sağlığımızı ve bağışıklığımızı korumada, bedenimizi dinç tutmada doğal ürünleri kullanmanın ne denli önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz.

Doğal, bitkisel gıdalar takviyeler, macunlar ve bitkilerin tanınması gerekir. Gündelik yaşamımıza entegre etmemiz gereken bitkilerin sağlığımıza faydaları saymakla bitmez. Bunlardan ikisi de ebegümeci ve sinirli ottur.

sinirli-ot.jpg

Sinirli ot veya halk arasında diğer adıyla ölümsüzlük otu, karnıyarık otu, ateş otu olarak bilinen bu bitki oldukça önemlidir. Bitkinin tomurcuklu hali karnıyarık otu, yapraklı hali ise sinirli ot olarak tanımlanır. Bu otun en önemli özellikleri ise bağırsak florasını yumuşatarak hem ishali hem de kabızlığı giderir, bağırsakları yumuşatır. Tohumu ise glüten yerine kullanılarak çölyak hastalarının yemeklerine konularak tüketilmektedir. Sinirli otun A ve C vitamini açısından değerli olduğu da bilinmektedir. Bu anlamda otun kullanım alanları tansiyondan zayıflamaya kadar pek çok alana yayılmaktadır. Sinirli ot ayrıca ödem attırmada da kullanılmaktadır. Sinirli ot üzerine yapılan araştırmalarda ciltteki lekeler ve kremler içinde etkili olduğu söylenmektedir.

ebe-gumeci.jpg

Bir diğer bitki ise ebegümecidir. Ebegümecinin de bağırsakları rahatlatmada, iltihap gidermede kullanıldığı bilinmektedir. Protein açısından zengin olan bitki c vitamini açısından da kendinden söz ettirmektedir. Bu anlamda ağızda, diş ve diş eti sağlığı içinde kullanıldığı bilinmektedir. İltihap giderici yönü olduğu söylenen bitkinin balgam giderici olduğu ve kusma, mide bulantılarında da tüketildiğini söyleyebiliriz. Ebegümeci ruhsal ve fiziksel sağlığa yararı açısından hala araştırmalara konu olmaktadır. Çeşitli boğaz hasarlıklarında bronşit ve farenjit içinde tüketilmektedir. Ebe gümeci çay hali ya da bitki hali ile de tüketilebilir. Ayrıca ebegümecinin bademcikler ve çeşitli yaralarda da sağlığa yardımcı olduğunu söylenen bir bitkidir.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi