Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Lugol iyotun faydaları

Sevgili okurlarım bu yazımda mineral iyotun insan vücuduna faydalarından bahsedeceğim;
İyot çözeltisi ya da diğer adlarıyla; potasyum triiyodür, lugol iyot olarak da bilinmektedir. İyot çözelti dünyada son yıllarda adından çokça bahsettiren ve dünya sağlık örgütü temel ilaçlar listesinde yer alan, Amerika gibi kıtalar arası pek çok ülkede araştırmalara konu olan bir çözeltidir.
İyot pek çok mineral gibi vücudumuz için önemlidir. Vücudun dışardan çeşitli besinleri kullanarak elde ettiği iyotun kullanımı da önemlidir. İyot çözeltisinde uzun yıllardır farklı alanlarda kullanılmaktadır.

iyot-besin-1.jpg

Lugol iyot dezenfektan, ilaç ya da takviye edici olarak kullanılabilmektedir. Bilindiği ilk kullanımları iyot eksikliği için olduğu görülmektedir. İyot bireylerin tiroid bezlerinin düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu bilinir. Vücudun iyotu yediği yiyeceklerden elde etmesi tiroid hormonları için önemli olduğu görülmüştür. İyot ayrıca süt ürünleri, deniz ürünleri az tüketen ve denizden uzak yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan bireyler içinde önemlidir. İyotun kullanımlarında tiroid bezleri desteği için ağızdan alındığı görülmektedir.

iyot-eksikligi-tiroid.jpg

İyotun tiroidin düşük çalıştığı durumlarda iyotlu tuz tüketimi ya da lügol iyot çözeltisinin seyrekleştirilmiş hali kullanılabilmektedir. Tiroid sağlığını desteklemek için iyotun kullanıldığı görülmektedir. Bazı guatr hastalıklarının da iyot eksikliğine bağlı geliştiği bilindiğinde, takviye edici olarak iyotun kullanıldığı bilinmektedir. İyot içeriği zengin olan yiyeceklere ulaşamayan bireylerde iyot lügolün destekleyici olacağı düşünülmektedir. İyotun ayrıca tiroid kanserlerini, fibrokistik meme hastalığını önlemede destekleyici olduğuna dair çalışmalarda yapılmaktadır. İyot kullanımının enfeksiyonları önlemeye yardımcı olduğu da söylenmektedir. İyotun ayrıca antiviral ve antibakteriyel olduğu söylenmektedir.
Özellikle hamile bireylerde çocuk gelişiminde takviye iyot kullanıldıkları bilinmektedir. İyotun hamilelikte bebeğin beyin gelişiminde etkili olduğu yönünde çalışmalarda mevcuttur. Ayrıca tarihte de Çernobil’den sonra Polonyalılara radyasyondan etilenimini azaltmak içinde iyot kullanıldığı söylenmektedir. Her kullandığımız ilaçta olduğu gibi lugol iyot kullanımının da dikkatli olunması gerektiği, bireylerde yan etkiler oluşturabileceği bilinmelidir. Her yerde satılan ve içinde ne olduğu bilinmeyen iyot çözeltilerinin dikkatli kullanılması önemlidir.
Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi