Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Gilaburu bitkisinin yararları

Gilaburu kırmızı renkte meyveleri olan dikenli çalı formunda yetişen bir bitkidir. Gilaburunun Rusya Ukrayna gibi ülkelerde uzun bir geçmişinin olduğu bilinmektedir. Kültürel olarak şarkılarından, el işlemelerine kadar yaygın bir tanınırlığı olan ve acı, buruk bir tadı olmasına rağmen doğallığı nedeniyle sağlık için çokça tüketilen ve bu sayede adını duyuran bir bitkidir.

gilaburu-bitkisi.jpg

Gilaburunun meyvesi asidik bir meyve olarak bilinmektedir. Asitik zenginlikleri ise yetiştiği iklime göre çeşitlilik göstermektedir. İçeriğindeki asidin antioksidan özelliği sebebiyle çay halinin veya su halinin ya da direk bitki halinin tüketilmesi önerilmektedir.

Gilaburu kas kramplarına iyi geldiği için takviye gıda olarak da tercih edilmektedir. Kadınlarda adet kasılmalarında ve adet öncesi uykusuzluk, ağrı hali için de tüketilmektedir. Gilaburunun kan basıncını düşürdüğü, ağrıları hafiflettiği, kan damarlarını genişlettiği de araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Gilaburunun ayrıca üriner sistem ile bağlantısı ve ayrıca hayvanlar ile yapılan çalışmalarda kadın üreme sistemini etkileyen endometriozis içinde yardımcı olabileceği araştırılmaktadır. Bitkinin içeriğindeki antioksidan bileşenlerinin özelliği ile hücresel hasarı önlemede de çalışmaları bulunmaktadır.

gilaburu.jpg

Böbrek taşını önleme üzerine tüketilen gilaburu bitkisinin hastaların çok ağrılı ve sancılı dönemlerinde böbrek taşını kolay düşürmede yardımcı olduğu da aktarılmaktadır. Yapılan araştırmalarda obezite ile oluşabilecek kemik sorunları ve bireylerin osteoporoz riskine yönelik çalışmalarda da gilaburunun yardımcı olduğu gözlemlenmektedir. Antikanser yönü üzerine de yapılan birkaç hayvan çalışmalarının olumlu sonuçları olduğu görülmektedir.

Gilaburunun bilimsel olarak mikro özelliklerinin her bir yapısının çokça araştırılmaya devam edildiği bildirilmektedir. Bununla birlikte halk tarafından bilinen ve uzunca tanınır geçmişi olan bitkinin kullanım alanlarının gün geçtikçe genişlediği gözlemlenmektedir.

Diğer pek çok ilaç ve bitki gibi kullanımında dikkatli olunması gerektiği ve güvenilir yerlerden alınmasına dikkat edilmelidir.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi