Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Doğal zeytinyağı ve vücudumuza faydaları

Zeytinyağı bizlerin, ailelerin ve neredeyse her evde bulunan ve sürekli tüketilen en önemli ihtiyaçlardandır. Bu ihtiyacın farkında olmadan bizim hayatımızın her alanında olması sebebiyle artı bir özen gösterilerek doğal olan, rafine edilmemiş olana dikkat edilerek tüketilmesi gerekmektedir.
Zeytinyağları rafine edilmiş olması, soğuk sıkım olup olmaması yada zeytinlerin yetiştirildiği şehre, zeytinlerin nasıl toplanıp ne kadar sürede ve nasıl sıkıldığına göre değişkenlik gösterip adlandırılarak çeşitlendirilmektedir.

dogal_zeytinyagi.jpg

Özellikle sıcak iklim olan Türkiye’de de Akdeniz iklimi ve çevresinde yetişen Akdeniz’in bir mucizesi olarak da adlandırılmaktadır. Nitekim böyle adlandırılması, metabolizmayı hızlandıran ve sindirimden cilt sağlığına pek çok hususta önemli yerinin olması ile ilişkilidir. Has ve gerçek bir zeytinyağının elde edimi kolay olmamakla birlikte sofralarımızda sıkça tüketilmesiyle doğal olarak tercih edilmesinin önemli olduğuna değinmiştik. Mut bölgesi ve çevresinde daha olgunlaşmadan taze, doğal ve yeşil halde toplanmaktadır. Yağ elde edilen zeytinleri bekletmeden en geç 6 saat içerisinde sıkılması ile bu halde zeytinyağının elde edilmesi istediğimiz şifalı hali ile tüketmek açısından önemlidir. Zira içeriğindeki besin ve minerallerin kaybolmaması için dikkat edilmelidir. Doğal zeytinyağının antioksidan özelliği içinde tüketimine dikkat edilmelidir. Yağ kullanımının tüketimi artması ile sağlığa zararlı zeytinyağından uzak durmak ve istenilen aromayı yaşam kalitesini arttıracak haliyle tüketmek için erken hasat zeytinyağı elde edimine veya doğal olmasına dikkat edilmelidir.
Zeytinyağının çiğ haldeki tüketiminin de en güzel aromasıyla tat vereceğine de değinmekte fayda var. Zeytinyağının haftada bir tüketimi ile yağda bulunan antioksidanlar sayesinde trombosit aktivitesini düşürdüğü yönünde araştırmalar olmaktadır. Soğuk sızma veya erken hasat zeytinyağı yemeklerde tüketiminde ise kullanılacak yağın yarısının pişerken diğer yarısının da piştikten sonra çiğ olarak kullanımı, kahvaltıda ise yeşil ve siyah zeytinlerle kullanımı tavsiye edilmektedir. Zira çalışmaların yüksek fenol içeriği olan sızma zeytinyağının bireylerin özellikle kan pıhtılaşmasının daha düşük seviyede olacağı yönündedir. Araştırmalar zeytinyağının düşük kolesterolde ve hassas ciltlerde kullanımının sağlıklı olduğu üzerinedir.

tas-baski-zeytinyagi-faydalari-2.jpg

Zeytinyağının ısıl işlem görmemiş soğuk sızma hali ise kan basıncını düzenlemektedir. Isıl işlem görmeden elde edilen doğal zeytinyağlarının taş değirmen üzerinde sıkılarak elde edilmesi en doğal haliyle tüketimine vesile olmaktadır. Ruh sağlığımızdan tutunda metabolizmamıza kadar önemi büyük olan zeytinyağının doğal halini kullanmanızı tavsiye ederim. Bu kadar çok tüketilmesiyle büyük önem arz eden zeytinyağı, hem taze ve istenilen aromayı vermesi ile yaşam kalitesini yükseltmede, hem de sağlığımızda önemli etkiye sebep olmada rol oynamaktadır.
Doğanın mucizesi olarak tabir ettiğimiz zeytinyağı ayrıca karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda cildi güzelleştirir, saç bakımına olumlu etkileriyle bilinir, diyabete iyi gelir, kan basıncını düzenler ve stresi azaltması gibi daha birçok yararı vardır. Zeytinyağı sağlıklı yağlardan olduğu için her gün tüketilmelidir fakat miktarı doğru belirlenmelidir.
Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi