Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Çam kozalağı faydaları

Çam kozalağı her yerde sıkça rastladığımız, çam ağacında yetişen ve pek çok türü olan bir kozalaktır.

Çam kozalağı balı, pekmezi, macunu, şurubu gibi pek çok çeşidinin sağılığa faydalı olduğunu biliriz. Uzak Doğu ve Sibirya’da çam kozalağı yıllardır doğal tıp açısından takviye edici olarak, hastalıklara karşı kullanmaktadırlar. Çam kozalağı balının yıllardır bir çay kaşığı olarak bile kullanımının enerji verici olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Balın direk tüketiminin yanında kahvaltılarda, içeceklere de ek olarak tüketilmesi gerekmektedir.

cam_kozalak_bali.jpgÇam kozalağı suyunun solunum için bronşlara iyi geldiği bilinmektedir. Çam kozalağı çeşitli enfeksiyonlarda vücudu ve bağışıklığı güçlendirmektedir. Çeşitli enfeksiyonlara karşı dirençli hale getiren çam kozalağı balı, şurubu, anti-viral, anti-bakteriyel, antioksidan özelliği olduğu bilinmektedir. Çam kozalağının içerisinde fitokit olarak adlandırılan yağlar iltihap önleyici, mevsimsel geçişlerdeki soğuk algınlığına karşı önleyici, destek sağlayıcı olduğu bilinmektedir.

Özellikle çam kozalağı şurubunun mide sorunlarına karşı, gastrit ve ülseri hafifletici olduğu söylenebilmektedir. Antioksidan özelliği yüksek olan çam kozalağı şurubu akciğer ve bronşları temizlemesi ile dikkat çekmektedir. Bu açıdan tüketilmesi gerekmektedir. Çam kozalağı çeşidi olarak ise çam kozalağı şurubu ve macununun öne çıktığı bilinmektedir. Çam kozalağı kanı temizleyici olduğuna yönünde de araştırılmalar yapılmaktadır. Çam kozalağında bulunan antioksidan özellik karaciğerdeki toksinlerden kurtulması ve kanı temizleyici yönüne ile açıklanmaktadır.

cam_kozalak_surubu.jpgÇam kozalağının özellikle şurubunun kullanımın da sigara kullanan bireylerin balgam rahatsızlıklarında da kullanılması halinde boğazı temizlediği yönünde çalışmalar mevcuttur. Metabolik sorunlara da karşı koruyucu olduğu bilinen çam kozalağı macunun, balının tüketilmesi halinde gündelik hayatta enerji sağlayacağı bilinmektedir.

Çam kozalağı yağının saç besleyici özelliği veya cilde sürülmesi halinde ölü deriyi temizlediği de söylenmektedir. Ayrıca gündelik hayatta yaşadığımız stres ve çeşitli sorunlar karşısında da dinlendirici, rahatlatıcı enerji verici yönü ile dikkat edilmesi gereken doğal bir takviyedir.

Sağlıcakla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi