Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Amazon cevizi (Brezilya cevizi)

Sevgili okurlarım, bu yazımda sizlere Brezilya cevizi olarak da bilinen Amazon cevizinin faydalarını anlatmaya çalışacağım;

Amazon cevizi Güney Amerika’da, Bolivya’da, suyun bol olduğu yağmur ormanlarında yetişmektedir. Ağacın meyveleri oldukça büyük ve ağırdır yetiştirilmesi ve toplanması zor bir ağaçtır.

Amazon ormanlarında yetişen en büyük ağaçlardan biri olarak bilinen ağacın meyvelerinin de büyüklüğü dikkat çekmektedir.

bertholletia_excelsa_compose.jpg

Ağacın meyvesi çiğ veya kavrulmuş, çekilmiş haliyle, çay olarak da tüketilebilir. Cevizin içeriğindeki yağsı dokusu ile hem çok lezzetli hem de oldukça enerji veren bol lifli bir besindir. Yemeklerde tüketilebileceği gibi çay hali veya kuruyemiş haliyle de oldukça etkili bir besindir. İçeriğinde protein, karbonhidrat ve çoğunlukla omega-3 yağlarından oluşan Amazon cevizinin faydaları ise dikkate değerdir.

Besleyici ve enerji dolu olmasıyla bilinen Amazon cevizi içeriğinde lif ve selenyum bulundurmasıyla vitamin açısından günlük yaşamda tüketimi önem kazanmaktadır. İçeriği oldukça zengin olan bu besin sağlıklı yağ kaynağı olması açısından diyet listelerinde de kullanıldığı söylenmektedir. Kalp sağlığı açısından tüketilebilen, diğer kuruyemişlerden de farklı olarak selenyum, bakır, magnezyum ağırlıklı olmasıyla tüketimi önem kazandığı bilinmektedir.

Amazon cevizi içeriğindeki selenyum ile tiroitleri, enfeksiyon, kısırlık, bağışıklık sistemi işlevlerini de etkilemesi ile araştırmalara konu olmaktadır. Selenyum eksikliğinde tüketilebilen bu besin selenyum arttırmada yardımcı olabileceği yönünde araştırmalar mevcuttur.

Büyüme hormonlarımızı salgılayan tiroit bezlerinin ise düşük selenyuma bağlı olarak çeşitli tiroid hastalıklarına sebep olacağı söylenmektedir. Selenyum açısından içeriği önemli olan Amazon cevizi ise tüketiminde tiroit bezleri üzerinde yararlı olabilmektedir. Otoimmün hastalıklar, tiroit bezine bağlı hastalıklar, hipotirodizme, tiroit hormonunun çok üretilmesi hastalığında ise Amazon cevizinin selenyum içeriği ile tüketilebileceği söylenmektedir.

brezilya-cevizi.jpg

Kalp sağlığı için önemli gösterilen Amazon cevizi kan damar sağlığını düzenlediği, kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü, iyi kolesterolü (HDL) yükselttiği de bilinmektedir. Amazon cevizinin kansere karşı koruyuculuğu da halen araştırılmakta ve testosteron sağlığı açısından ise içeriğindeki selenyumlu yapısı ile sperm sağlığı açısından da önemli araştırmaları mevcuttur. Düşük selenyumdan dolayı oluşan çeşitli hastalıklardan olan Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar içinde, beyin sağlığı içinde Amazon cevizinin önemli olabileceği bilinmektedir.

Zor yetişen ve zor bulunan Amazon cevizinin çay hali ya da kuruyemiş halini aldığınız yerin merdiven altı olmamasına dikkat ediniz. Her besin de olduğu gibi Amazon cevizinin de çok tüketimi zararlı olabilmektedir, dikkatli kullanım gerektirir. Beslenmemize, vücuda enerji vermesi ve çeşitli hastalıklara yararlı olması ile Amazon cevizinin gündelik hayatta tüketimi ile sağlığımız açısından önemlidir.

Sağlıcakla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi