Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Alıç sirkesi ve faydaları

Alıç meyvesi diğer adıyla yemişen ekşi tadıyla bilinen çalı formundaki ağaçlarda yetişen gülgiller familyasındandır. Alıç meyvesi ise doğal ortamda ormanlarda, dağlık alanlarda, ılıman bölgelerde, kendiliğinden de yetişebilen bir meyvedir.

Dünyanın pek çok yerinde, farklı renklerde birçok çeşidi bulunmaktadır. Alıç meyvesinin önemli olmasının nedeni ise enfeksiyon hastalıklarında, ödem atma gibi problemler için faydası olduğunun bilinmesidir. Meyvenin içeriğinde bulunan c vitamini, b vitaminleri ve potasyum ile faydalı bir meyvedir. Alıç sirkesinin ise alıçtan daha etkili olduğu ve farklı alanlara etkisinin olduğu söylenebilir.

alic.jpg

Alıç sirkesi içeriğindeki polifenol ile pek çok hastalık için araştırmalara konu olmuştur. Çeşitli kalp sorunları için araştırılan meyvenin kalp sağlığı ve göğüs ağrıları için önemi vurgulanmaktadır. Anti-oksidan özelliği olan meyvenin, astım ve bağışıklı sistemi hastalıkları için dikkate alınmaktadır.

Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen iltihaplanmalar ve inflamasyonlar için alıç sirkesinin yararlı olduğu bilinmektedir. Karaciğer ve astım gibi hastalıklar üzerinde de araştırmalar devam etmektedir.

Alıç sirkesi özellikle Doğu Asya’da doğal tıbbi bir destekleyici gıdadır. Nitekim sirkenin geçmişte kullanımı ise kan basıncını düşürmek amacıyladır. Alıç sirkesinin ya da alıç özünün kan basıncıyla birlikte, yüksek kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir.

Sindirim sistemimiz içinde araştırmalara konu olan alıç sirkesi ise metabolizmayı düzenlemede ve içeriğindeki lif ile diyet listelerinde de olabileceği söylenmektedir. Kilo vermede destekleyici bir ürün olduğu bilinir. Mideyi koruması ve anti-oksidan, anti-inflamatör özellikleri ile de kolan iltihabında da araştırılmaktadır.

Alıç özütünün sindirim sistemi içerisinde emiliminin daha kolay olduğu, bununla birlikte alıç meyvesinin şurupları, çayı, takviye gıdalar için önerilmektedir. C vitamini özelliği ile cilt için de önemli olduğunu belirtmek isterim.

alic_sirkesi.jpg

Alıç sirkesi nasıl kullanılabilir?

Alıç sirkesinin faydalarını değerlendirmek isteyenlere her gün 1 bardak su içerisine 1 çay kaşığı kadar alıç sirkesi karıştırabilecekleri ve bu şekilde tüketimini gerçekleştirebilecekleri söylenebilir. Bunun yanı sıra salatalar ya da sebze yemekleri ile birlikte de oldukça güzel gidebilecek olan alıç sirkesinin günlük tüketim miktarının 1 çay kaşığını geçmemesi ise herhangi bir yan etki göstermemesi adına ek olarak tavsiye edilebilir.

Alıç sirkesinin yan etkileri nelerdir?

Alıç sirkesinin faydalarından bahsetmişken merak edenler için alıç sirkesinin yan etkilerinden de bahsetmek istiyorum; yapılan araştırmalar, alıç sirkesinin asit içeriği nedeniyle aşırı tüketimi halinde mide çeperine zarar verebileceğini ve mideyi tahriş edebileceğini göstermektedir. Bu nedenle alıç sirkesi tüketiminin günlük 1 çay kaşığı miktarını geçmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle ülser ya da gastrit gibi hastalıklar ile mücadele eden kişilerde bu kurala dikkat edilmesi ise fazlasıyla önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi