Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Kışın tüketilebilecek bitkiler

Bildiğimiz üzere kış aylarında değişen soğuklar ve kuru havanın vücudumuza olumsuz etkileri bulunmaktadır. Metabolizmamızı ve vücudumuzu soğuktan ve enfeksiyonlardan korumak için oldukça dikkatli olmamız gerekmektedir.

Bunu sağlamak için ise yıllardır kullanılan ve doğada bulunulan özelleşmiş bitkiler bulunmaktadır. Bunlar ise ekinezya, mersin yaprağı ve okaliptusdan oluşmaktadır.

ekinezya.jpg

Ekinezya çoğunlukla grip ve soğuk algınlığında kullanılması tercih edilen bir bitkidir. Ekinezya’nın soğuk algınlığının rahat atlatılmasını sağladığı ve çoğu zaman bağışıklık içinde kullanıldığı bilinmektedir. Ekinezya soğuk algınlığının yanısıra virüslere karşı da etkilidir. İltihaplanmayı azalttığı, antiviral, antioksidan özelliği olduğu da saptanmıştır. Ekinezya grip dışında, idrar yolları, kulak enfeksiyonlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca ağrı hafifletici etkileri ve hatta yaraların iyileşmesinde de etkileri araştırılmaktadır. Ekinezya üzerine yapılan çalışmalarda özellikle bu bitkinin soğuk algınlığı süresini azalttığı görülmüştür. Boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlarda da şifa vermektedir.

mersin-yapragi.jpg

Kışın tüketilebilecek bir diğer önemli bitki ise mersin yaprağıdır. Bu bitki kışın soğuk, dağlık yerlerde yetişebilmesi ve sağlığa faydalı olması ile halk arasında da bilinmektedir. Mersin yaprağı ayrıca çay üzümü, aşılı mersin gibi adlarla da bilinmektedir. Kış çayları arasında özellikle tercih edilen mersin yaprağı, çeşitli enfeksiyonlardan en bilineni olan idrar yolları enfeksiyonları için tüketilmektedir. Ayrıca kışın yaşanabilecek bronşit için de faydalı olacağı düşünülmektedir. Mersin yaprağının yağı ise esansiyel olarak balgam söktürücü özelliğiyle aroma terapide de tercih edilmektedir. Eski Mısırlıların mısır tıbbında enfeksiyonu önlemek için de kullandıkları da bilinmektedir. Bu bitkilerin yüzyıllardır kullanılmasıyla birlikte kullanımının dikkatli olması ve merdiven altı ürünlerinin kullanılmaması toksik etki oluşturmaması için önemlidir.

okaliptus-yagi.jpg

Kış çaylarında da sıkça gördüğümüz bir diğer bitki ise okaliptusdur. İsmini dünyaca tanıtan bu bitki ise Avusturalya’da yetişmektedir ve yıllarca antiseptik olarak kullanılmıştır. Okaliptus, yara iyileşmesinde, uçuklarda, ayak mantarlarında ve hatta evdeki böcekler için temizlikte de kullanılmaktadır. Okaliptus yağı da esansiyel olarak aroma terapide ve cilt içinde önerilmektedir. Kışın ise bir çeşit dekonjestan olarak görülen burun tıkanıklıklarında oldukça tüketilen bir bitkidir. Okaliptusun solunum yollarına iyi geldiği geniş çalışmalara konu olmaktadır.

Bu bitkilerin kışın solunum yolları ve bağışıklık için önemli olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kolay bulunabilen ve toksik etkisi oldukça az olan bu bitkiler, yüzyıllardır geleneksel tıpta da kullanılmaktadır. Halk tarafından da kış çaylarda tüketilen bu bitkilerin sağlığımız için bilinmesi önemlidir.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi