Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Bitkilerin yağ, özüt ve ekstratının üretilmesi

Şifalı bitkiler endemik türlerine göre her zaman her yerde yetişmesi, bulunması ve muhafaza edilmesi kolay değildir. Bitkilerin hayatımızdaki işlevsellikleri bilinmemektedir. Bitkilerden elde edilen ek gıdalar takviye edici gıdaların yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımızdaki yeri fark edilmektedir.

Günümüzde hormon ve GDO olmadan doğalı bulmak ise her zaman kolay olmamaktadır. Doğadan gelen bu bitkilerin ise çeşitli yanlış işlemler ve kullanımlarla potansiyel değerleri kaybolmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken alınan aktarın bitkilerinin kaliteli olması ve merdiven altı olmamasıdır. Nitekim bitkinin vücuttaki işlevselliği için tükettiğimiz bitkisel gıdaların, toplanması ve işlenmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

bitki-yag.jpg

Bitkilerde en önemli işlemlerden bir kurutmadır. Bitkilerin kurutulması havadar bir alanda sıcaklığına dikkat ederek yapılmaktadır. Bunlara dikkat edilmezse bitkiler çürüyebilmektedir. Bitkinin maruz kalacağı ısı ve ışığa da dikkat edilmesi gerekmektedir. Yapraklı bitkilerin kurutulması daha kısa sürmekle birlikte çiçekli bitkilerin daha nazik bir şekilde ve daha uzun bekletilmesi gerekmektedir. Çeşitli çalışmalarla vakumlu kurutmalar bitkilerin çeşitli alt özelliklerine göre kurutulmaktadır Bu kurutmalar yapılmadığında bitkiye göre mantar, küf oluşmakta ve sağlığa zararlı hale gelmektedir. Bitkilere göre de çeşitlilik gösteren kurutma ve ısısı düzeyleri değişmektedir. Biberiye bitkisi yaprağının yapısı şekli itibariyle zor kuruyan bitkilerden biridir. Nitekim biberiye çayının ise iltihap giderici olması ile bolca tüketilmektedir. Yemeklerde de kullanılan biberiye ayrıca karın, bağırsak spazmlarında da kullanıldığı bilinmektedir. Bu sebeple bitkilerin kurutulması önemlidir.

bitki-ekstrak.jpg

Bir diğer işlem ise bitkilerin özütünün elde edilmesi için uygulanan çalışmalarla ilişkilidir. Bazen bitkiden elde etmek istediğim etkinin artması ve hızlı bir şekilde etki etmesini isteriz bu ise özütü ile gerçekleştirilmektedir. Öncelikle damıtılmış saf suların da dikkatle kullanıldığı, bitkilerin kaynama noktaları dikkate alınarak, çeşitli soğutucu bölümler kullanılarak elde edilmektedir. Gerekli hijyen ve çeşitli düzenekler ile gerçekleştirilebilecek damıtma işlemleri bitkilerin etkililiği için oldukça önemlidir. Her marka ya da aktarda dikkat edilmeyen bu hususlar bitkinin sağlayacağı yararı makimize etmek için dikkat edilmelidir. Özellikle endemik bitkilerin ekstrat, özüt ve yağlarının elde edilmesi saflığı açısından önemli bileşenleri vardır. Defne yaprağının ise yağının da doğru sistemli çıkartılması önemlidir. Defne yaprağı gündelik stres ve anksiyete için de kullanıldığı bilinen bir bitkidir. Defne yaprağı yağın saf ve özünün kullanılması ise cilt parlaklığı ve yaralar içinde kullanılmaktadır. Bitkilerden beklenilen bu yararların gerçekleştirilmesi için öncelikli doğru şekilde üretildiğini bildiğimiz yerlerden tüketmemiz gerekmektedir.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi