Olumsuzluklara karşı neler yapabiliriz?

Kendimizi olumsuzluklara karşı nasıl koruruz? Endişeli düşünceler, öfke, sinirsel yorgunluk, hayal kırıklıkları ve diğer olumsuzluk hisleri… Kesinlikle herkesin olumsuzluklara karşı kendini korumak için doğal hisleri vardır.

Yani her zaman dikkatli olmak, kendinizi üzmemek ve yaşanılan bu olumsuzluklara karşı çeşitli yollar bulunmaktadır. Olumsuzluğunuzun kölesi olmak istemezsiniz değil mi?

Bunu daha ayrıntılı ifade edelim;

Duygularınız ve siz aynı şey değilsiniz. Bu nedenle duygular arasına sınırlar koymak, duygusal yükseliş veya düşme anında kendinize dışarıdan bakmanız gerekir. Her zaman duygularımızı kişiliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz ancak bu doğru değil!

Sonuçta herkes zaman zaman, «ben değersizim», «ben korkağım» gibi düşüncelere kapılabilir ve kendisinin ezik olduğunu düşünmeye başlayabilir. Ve çoğu insan böyle düşünüyor...

olumlu-yasamak.jpgPeki, buna nasıl tepki vermeliyiz?

Duygularınızı dinleyin, ancak onunla birleşmeyin. Düşüncelerinize farklı açılardan bakın, sakince analiz edin. Kendinizi eleştirmeyin, sakin bir şekilde bu durumdan çıkın, çözüm arayın. Düşünceler bizim alışkanlıklarımızdır. Neden düşüncelerinizi değiştirmiyorsunuz? Çünkü biz düşüncelerimizin efendisiyiz. Yoksa siz düşüncelerin efendileriniz olmasını mı istiyorsunuz?

Bunun sporcularda nasıl ortaya çıktığına dair çarpıcı bir örnek var; Bilim adamları futbol takımı oyuncularının bir ay boyunca bir deney yapmasını ve antrenman sırasında yaşanabilecek olası olumsuzluklara karşı küfretmemelerini istedi. Sonuç olarak takım beceri açısından çok ilerledi. Neden mi peki? Çünkü oyuncular yeni olumlu alışkanlıklar geliştirdiler. Böylelikle küfürlü konuşmanın, kötü sözler sarf etmenin sağlık için tehlikeli olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

Azarlamak, kötü sözler söylemek ruhsal olarak kişiyi olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Şimdi olumsuzluktan vazgeçmenin ne kadar önemli olduğunu anlıyor musunuz?

Diyeceksiniz ki tüm hayatımız boyunca sürekli gülüp sevinemeyiz değil mi? Tamamen haklısınız ama şunu unutmayalım ki, ders almak için dünyaya geldik ve bu her zaman zor. Asıl önemli olan bu tür testlerin sonsuz ve imkânsız olmadığını anlamaktır. Sorunlara diğer taraftan bakmayı deneyin. Bu durumun hayatta yaşanması gereken başka bir deneyim olduğunu düşünün.

olumsuzluk.jpeg

Stresli ve sinirli olanlara ne yapılabilir? Sabahları erken saatte kalkmaya başlayın, ılık su için, doğada daha sık yürümeyi kendinize taahhüt edin, insanlara farklı bir bakış atın, onlarda olumlu özellikler arayın, işinize başka bir yoldan gitmeyi deneyin veya başka bir rota çizin. Her seferinde yeni mağazalardan alışveriş yapmaya çalışın ve bunun gibi kendiniz için farklı bir şekilde neler yapabileceğinizi düşünün. Eski davranış ve kalıplarınızı değiştirin. Olumsuz düşünmenize izin vermeyin ve olumsuzluklara karşı yasaklar koyun. İşlerin ne kadar çabuk değişeceğini göreceksiniz.

Son olarak şunu eklemek istiyorum; mutlaka egzersiz yapın! Spor, sadece fiziksel durumu değil, aynı zamanda psikolojik durumu da iyileştirmeye yardımcı olur. Sabah egzersizi bile sizi enerji ve iyi bir ruh hali ile dolduracaktır. İçsel durumunuzu geliştirin, düşüncelerinizi yönetin, kendinize dışarıdan bakın ve en iyi arkadaşınız gibi davranın.

Unutmayın ki bunları yaparak kendimizi yenilmez kılıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi