Lanet ve bedduadan uzak duralım!

Lanet ve beddua nedir? Lanet etmenin insanlara fayda sağlamadığı ve Peygamberimizin (S.A.V.) asla lânet etmediği doğru mudur?

Öncelikle beddua yani lanet, bir başkasına bela getirme isteğidir, böyle bir dua insana hayır getirmez. Başka bir deyişle bunlar Yaradan tarafından hemen kabul edilebilecek kaba dileklerdir. Unutulmamalıdır ki dinimiz İslam, kendinize ve başkalarına sövmeyi yasaklamıştır. Bu nedenle Peygamberimiz (S.A.V.) şöyle buyurmuştur; “Kendinize beddua etmeyiniz. Çocuklarınıza beddua etmeyiniz. Mallarınıza da beddua etmeyiniz ki duaların kabul olunacağı bir saate rastlarsınız da bedduanız kabul olunmuş olur. (Müslim, Zühd, 74)

beddua.jpgPeygamber (S.A.V.) İslam'ı yaymak için Taif'e gittiğinde buradaki halkın kötülükleriyle yüzleşmeye başladı. Kelimenin tam anlamıyla bir taş yağmuru ile karşılaşmasına ve bütün ayakları kan içinde kalmasına rağmen dileseydi, kırgınların duası olarak yaptığı dualardan herhangi biri Yüce Allah tarafından kabul edilirdi. Ancak Peygamberimiz beddua etmeyip ellerini dergah-ı ilahiye açarak şöyle dua etti; “Allâh’ım! Kuvvetimin zaafa uğradığını, çâresizliğimi, halk nazarında hor ve hakîr görülmemi Sana arz ediyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Eğer bana karşı gazaplı değilsen, çektiğim mihnet ve belâlara aldırmam! İlâhî! Sen kavmime hidâyet ver; onlar bilmiyorlar. İlâhî! Sen râzı oluncaya kadar işte affını diliyorum...” (İbn-i Hişâm, II, 29-30; Heysemî, VI, 35; Buhârî, Bedʼüʼl-Halk, 7)

Lanet konusuna gelince, başkalarına küfretmek ve beddua etmek dinimizce yasaklanmıştır. Hadis-i Şerifte, "Kendin için hoş gördüğün, şeyi bütün insanlar için de sev; nefsine yapılmasını hoş görmediğin şeyleri diğer insanlar için de hoş görme."

Bir mümine sövmek onu öldürmek gibidir ve insanı öldürmek büyük günahtır. Yine bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmuştur, "Hiç kimse, bir başkasına fâsık veya kâfir demesin. Şayet itham altında bırakılan kişide bu sıfatlar yoksa, o söz onu söyleyene döner." (Buhârî, Edeb 44)

Ne olursa olsun, suçluları lanetlemenize gerek yok. Allah'a inanıyorsanız, her şeyi O'nun takdirine bırakın. Bu nedenle, aile davalarında veya akraba ve arkadaşlarla ve ayrıca diğer Müslümanlarla olan çatışmalarda küfür sözlerini kullanmak kesinlikle yasaktır ve kabul edilemez. Allah Resulü (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) kendisinin lanet değil Rahmet Peygamberi olduğunu söyleyerek her zaman kimsenin hitabına sövmekten kaçınmaya çalışmıştır.

kavga.jpg

Günlük hayatta ne olur?

İnsan öyle bir varlıktır ki, küskünlük, öfke, taciz ve başkalarının alay konusu olmadan bir gün yaşayamaz ve buradaki en kötü şey insanların Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed'in sünnetini tamamen unutarak birbirlerine küfretmeleridir. Neticede Resûlullah (S.A.V.)’ın bizlere şu vasiyetini hatırlayalım; “Allah'ın gazabını ve cehennem azabını isteyerek birbirinize lânet etmeyin” (Ebu Davud, Edeb, 4906; Tirmizî, Birr, 1977), "Mü'min kimseye lânet etmez, kabalık etmez, ahlâksız davranmaz." (Tirmizî, Birr, 48)

Bazı insanların önemsiz şeyler yüzünden bile başkalarını nasıl lanetlediğini duydum. Onları telaffuz eden insanlar için böyle bir lanetin riski nedir ve kime ve neye lanet edildiklerine dikkat etmezler ve her zaman olduğu gibi bu Allah adına bir lanettir. Ancak bu kıyamet gününde büyük bir günah ve pişmanlık olacak çok olumsuz bir davranıştır. Buna rağmen insanlar bu sözleri söylemekten vazgeçmezler ve çoğu zaman anne bile çocuklarına küfreder, lanette bulunur.

Kelimenin muazzam bir gücü var. Hem iyi hem de kötü. Söz iyileştirebilir veya tüm canlıları yok edebilir. Lanet ve beddua İslam'da büyük önem taşımaktadır çünkü onu telaffuz ettiğinizde, başkası da sizi lanetlese yıkıcı bir etkisi vardır.

lanet.jpg

Bumerang etkisi veya kendinizi lanetlerden nasıl korumalıyız?

Ebu Derda'nın (R.A) bir arkadaşı, Resulullah (sav)'ın şöyle buyurduğunu rivayet eder; "Kişi bir laneti söylediği zaman semaya yükselir ve gök kapıları ondan kapanır, sonra yere iner ve dünya ondan kapanır, kaçmanın bir yolunu arar ama yapamaz. Sonra lanetlenmiş olana gider. Bir laneti hak ederse, ona çarpar ve hak etmiyorsa, lanet edene geri döner ve ona çarpar.” (Ebu Davud külliyatı, hadis 4905).

Bu hadisten şu anlaşılmaktadır; Bir kimse bir lânete lâyıksa, muhakkak onun üzerinde tesiri olur ve hak edilmemiş lânet, onu söyleyene bir bumerang gibi döner çünkü bu, Allah'ın gazabının tecellisidir. Kendini dizginleme yeteneği salih Müslümanların bir özelliğidir ve Allah'ın günahkar yaratıkları her şeyde acelecidirler, sürekli lanetlerler. Birinin lanetine maruz kalmamak için çok dikkatli olunmalı ve ayrıca bir laneti telaffuz ederken de dikkatli olunmalıdır, çünkü çok güçlü bir etkisi vardır. Bir kimse laneti hak ediyorsa bu onu etkiler, laneti hak etmiyorsa laneti yapana döner ve onu etkiler.

Ve Allah en iyisini bilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrem PEKÇAK Arşivi