Erdal Küçükşehir

Erdal Küçükşehir

Amerika Seçimlerinin Ekonomik Yansıması

Amerika 59. başkanını 3 Kasım’da seçecek. Şimdiye kadar yapılan seçimler içerisinde pandemiden dolayı en sönük seçim kampanyaları yapıldı. Benim hatırladığım dönemin en renkli başkanı olan Trump’a pandemi döneminde yaptığı hatalar oy kaybettirmişe benziyor. Anketler Biden’den yana olsa bile Amerikan seçim sisteminin de her şey mümkün.

2016 yılında başkanlık yarışını önde tamamladığında Trump küresel ekonomi için bir belirsizlikti. Aradan geçen 4 yıl sürecinde Çin ile olan ticari antlaşmalar dahil olmak üzere bir çok sert söylemini yumuşatmak zorunda kaldı. Zira her atılan adım Amerikan ekonomisi için de olumsuz sonuçlar oluşturmaktaydı.

Virüs nedeniyle Amerika’da posta yoluyla oy kullanacakların sayısı 80 milyon ile ifade ediliyor ki bu rakam önceki seçimlere kıyasla 2 misli. Posta yoluyla kullanılacak oyların seçim sonuçlarına etkisi ne olur bilemeyiz ama Trump şimdiden bu yöntemin seçimlere gölge düşürdüğünü söylemeye başladı. İleri demokrasinin güya örneği olan Amerika’nın başkanı bile seçim sisteminden şikâyetçi.

Amerika eyaletlerden oluşan bir ülke ve her eyaletin farklı sorunları var. Latin Amerika kökenli vatandaşların yoğun olduğu Florida ile Arizona’nın başkandan beklentileri o kadar farklı ki. Her eyalet direk başkanı değil başkan seçiciler kurulu delegelerini seçmekteler. Bu bakımdan nüfus olarak delege sayısı fazla olan eyaletlerde Trump’un son dakika söylemleriyle anketlerin tersine bir sonuç çıkarması mümkündür.

Senato ve Temsilciler Meclisi yapılarını da dikkate alır ve anketleri değerlendirirsek ilginç bir seçim yaşanacağı aşikârdır. Asıl sorunumuz bu seçim ve sonuçları Küresel ekonomi de özellikle varlık fiyatlarında ne gibi sonuçlar oluşturacaktır?

Küresel ekonominin önünde Covid-19 gibi büyük bir sorun varken asıl ilgilendikleri odak noktası aşı çalışmaları ve teşvik paketleridir. Aşı ile ilgili söylemleri sadece piyasaları yumuşatmaya yönelik gördüğümü söylemeliyim. Teşvik paketlerinin ise sadece en varlıklı kesimin varlıklarını katlamaya yaradığını da zaten herkes görüyor. Bununla beraber Trump’un aksiyonlarına alışan piyasalar ABD-Çin atışmalarına zayıf dolar politikalarına parasal gevşemenin devam etmesine oynuyor.

secim-001.jpg

Trump’un tekrar seçilmesi halinde teşvik paketleri Amerikan borsalarında pozitif ayrışma ticaret kavgalarını destekleyici zayıf dolar politikaları devam edecektir. Trump’un özellikle Türkiye’ye olan pozitif yaklaşımı nedeniyle Türk varlıklarda bu sonuçtan olumlu yönde etkilenebilir. 4 yıl önce seçildiğinde ona karşı tam bir belirsizlik beklentisi içinde olan küresel ekonomistler şu anda onun politikalarını daha öngörülebilir ve anlaşılır bulmaktadır.

Biden’in seçilmesi durumunda ise ABD – Çin geriliminde yumuşama, ilişkilerin düzeltilmesi ve ticaret savaşının sonlandırılması ihtimalleri oldukça yüksek yer alırken, ABD’nin tekrar askeri ve teknoloji anlamında şahin günlerine dönmek için agresif politikalar hızlıca uygulanabilir. ABD endekslerinden askeri ve teknoloji alanı hisse senetlerinde pozitif yönlü ayrışması görülebilir. Biden’ın net olmasa bile söylemlerinden güçlü dolar isteği öne çıkarken, seçilmesi durumunda güçlü dolar temasını destekleyecek FED ile ortak politikaların devreye alınması beklenebilir.

Ülkemiz açısından baktığımızda Biden’ın bizim iç siyasetimize yönelik açıklamaları Demokrat Parti’nin S 400’ler konusundaki beyanları Suriye ve Doğu Akdeniz konusunda beyanatları iki ülke ilişkileri açısından son derece talihsiz ve olumsuzdur.

Olumsuz görülmekte olan bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Türk lirası üzerinde olumsuz bir baskı oluşabileceği bunun da faizlerde yükselmeye sebep olacağı değerlendirilmektedir. Fakat şunu unutmamak gerekiyor seçim propagandalarında söylenenlerle o koltuğa oturunca yüzleşmek zorunda kaldığınız gerçekler farklı olabiliyor. Bu bakımdan ülkemiz aleyhine söylenenlere rağmen Biden’ın başkan olarak Türkiye gerçeğini göz ardı etmeden iyi ilişkiler kurmaya çalışacağını düşünüyor ve ilk etapta ki olumsuz algının bir ay içerisinde değişeceğini bekliyorum.

Altın ve diğer emtia ise seçim sonuçlarının kazananı olabilir. Hele seçim sonuçlarına itiraz gelir ve günlerce bu tartışmalar devam ederse.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Küçükşehir Arşivi