Konya'da uluslararası mistik müzik festivali sürüyor
Konya Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde sanatseverlerle buluşan 23. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, zengin etkinlik takvimiyle büyük bir heyecana sahne oluyor. "Semâ ya Selâ; Niyaz Mukabelesi" ana konseptiyle 21 Eylül'de kapılarını açan organizasyon, dünyanın dört bir yanından gelen sesleri ve köklü tasavvufi müzik geleneklerini 30 Eylül tarihine kadar Konyalı müzikseverlerle buluşturmayı sürdürüyor. Festival boyunca düzenlenen paneller, söyleşiler ve konserler şehre adeta bir kültür sanat dalgası yayıyor.
Festivalin ilk günlerinden dikkat çeken performanslar
Etkinliklerin başlangıç gününde Kültürpark Amfi'de Ender Balkır "Akustik Türküler" programıyla ses verirken, Selçuklu Kongre Merkezi'nde ise Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı "Destansı Türküler" dinletisi sundu. Aynı gün Kültür Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ahmet Çalışır "İslam Medeniyetinde Estetik Arayış" başlığıyla söyleşi gerçekleştirdi; neyzen Ahmet Şahin ney taksimi icra ederken tambur sanatçısı Kağan Ulaş "Sesler ve İlişkiler" konulu sunum yaptı. İkinci günde Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser İsmail Dede Efendi'yi anlattı, Mehmet İhsan Özer yönetim tekniklerini masaya yatırdı. Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Konseri verirken, Romanya'dan gelen Corina Sirghi Selçuklu Kongre Merkezi'nde sahne aldı. Üçüncü gün ise Dr. Ahmet Çalışır Mevlevi Ayin-i Şerifi'nin form analizini aktarırken, Kağan Ulaş repertuvar tasarımı üzerine konuştu; Prof. Dr. Mehmet Gönül ve Ali Bektaş da tasavvuf musikisine dair önemli oturumlar gerçekleştirdiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Devlet Türk Tasavvuf Müziği ve Sema Topluluğu ile Hollanda'dan Amsterdam Andalusian Orkestrası müzik ziyafeti sundu.
Dünya müzikleri ve usta isimler Konyada buluşuyor
Dördüncü gün programlarında Depo No:4'te Mustafa Celaleddin Aksoy kanun akordunu ve mandal sistemini, Dr. Özgür Yakınlar çalgı uyumunu, Ali Bektaş ontolojiyi ve Kağan Ulaş müziğin manevrasını ele aldı. Akşam seansında Konya Büyükşehir Belediyesi Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Topluluğu "Bir Nefesçik Söyleyelim" diyerek sahne alırken, Kolombiyalı sanatçı Yeison Londreo izleyicilerle buluştu. Beşinci günde Özer Özel ve Doç. Dr. Aslıhan Eruzun Özel müzik eğitimi üzerine oturumlar yaparken, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Mistik Müzik Topluluğu ile Türkiye-İspanya ortak projesi olan Gürkan Özkan ve Sergio Daries ikilisi sahneye çıktı. Altıncı günde Zeynel Genç, Hasan Genç ve Hasan Özçırpan "Dem-i Avaz" projesiyle, Tayvan'dan gelen 3People Music grubu ise egzotik ezgileriyle dinleyicilerin karşısına çıktı. Pazar günkü kapanış etkinliklerinde ise Türkiye'den Zakiran Ensemble ile Rusya'nın köklü grubu Hun Huur Tu, festivale katılanlara unutulmaz anlar yaşattı.