Yükselen fiyatlara rağmen gayrimenkul halen revaçta

Yükselen fiyatlara rağmen gayrimenkul halen revaçta
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 7 azalırken, satışlar geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 14,9 artış gösterdi.

Türkiye genelinde kiralık konutların ortalama fiyatı yıllık yüzde 43, satılık konutların fiyatı ise yıllık yüzde 55 oranında artış gösterdi. İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir’de satılık konut fiyatlarındaki artış devam etti. Bursa’da bir süredir hareketlenme göstermeyen kiralık fiyatları, ekim ayında aydan aya ortalama yüzde 67 artışla en çok kiralık konut aranan iller arasında artış lideri oldu. Yıllık satılık fiyat değişiminde yüzde 55 ile İstanbul, yüzde 47 ile Antalya ve yüzde 39 ile İzmir ilk sıralarda yer aldı.
Fiyatlarda yükseliş trendi sürüyor
İstanbul’da kiralar aydan aya artmaya devam ederek ekim ayında yüzde 4 arttı. Yıllık kiralık fiyat artış seviyesi ise yüzde 150 olarak gerçekleşti. Ankara’da aylık kiralık fiyat değişimi yüzde 3 olurken, yıllık kiralık fiyatlarında iki kat artış yaşandı. Ankara’yı takip eden İzmir’de ise yıllık kiralık fiyat değişimi 1,5 kat oldu. Bursa’da bir süredir durağan bir seyir izleyen kiralık fiyatları, ekim ayında aydan aya ortalama yüzde 67 artarak en çok kiralık konut aranan iller arasında artış lideri oldu. Yıllık satış fiyatı değişiminde yüzde 55 ile İstanbul, yüzde 47 ile Antalya, yüzde 39 ile İzmir dikkat çeken iller arasında yer aldı.
Türkiye’nin en çok konut aranan ilçesi ekim ayında İstanbul’un Beylikdüzü ilçesi oldu. İkinci sırada Ankara Çankaya, üçüncü sırada Ankara Keçiören, dördüncü sırada İstanbul Esenyurt ve beşinci sırada ise bir süredir hareketlenme göstermeyen Gaziantep Şahinbey oldu. Şahinbey’deki yüzde 119 oranındaki yıllık kiralık artış fiyatı dikkat çekti.
Enflasyona dirençli yatırım olarak “Gayrimenkul”
Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, ekim ayı verileriyle ilgili olarak, “Konut fiyat artışları, genel enflasyonist sürecin bir parçası izlemini veriyor. Konut fiyat artışları ile inşaat maliyetlerindeki artışların paralel seyretmesi de bunun bir göstergesi kabul edilebilir.  Ayrıca piyasada reel faizlerin negatif seyretmesi ve enflasyonda yükseliş beklentisi birikimlerin en güvenli yatırım araçlarından biri olan gayrimenkul yatırımına yönelmesine neden oluyor.  Bu ortamda gayrimenkule yönelik talebi bir yatırım fırsatını kollamaktan daha çok enflasyona karşı korunma refleksi olarak değerlendirmek gerekir. Ülkemizdeki konutların %80’i konut kredisi dışındaki yollarla finanse ediliyor. Bu nedenle kendi birikimleriyle konut edinmeyi planlayanların yüzde 40 civarında olması gayet anlaşılabilir bir oran” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.