Psikolog Derya Çiçek

Psikolog Derya Çiçek

EMDR TERAPİSİ ile Psikolojik Sorunlarınızdan Kurtulabilirsiniz!

Merhaba değerli okuyucular,

Bu yazımda sizlere etkileyici, mucizevi ve çok kısa sürede psikolojik sorunları çözebilecek güçte olan, yeni ve güçlü terapi tekniği EMDR Terapisinden söz etmek istiyorum. Etkileyici, mucizevi şeklindeki tasvirim belki bazılarınıza abartılmış gelebilir. Nedir yani? Sihirli bir değnek mi ki bu terapi, mucizevi olsun, çok kısa sürede halletsin sorunları? diyenleriniz vardır muhakkak. Size cevabım bu kelimelerin bile EMDR Terapisinin gücü, etkinliği ve terapi sırasında yaşanılanları tasvir etmede yetersiz kaldığı…

‘Uzun zamandır üstümde taşıdığım sıkıntı, stres beni her alanda başarısızlığa sürüklüyordu. Sanki ayağım ve ellerim kelepçeli bir şekilde uzun yıllar yaşamışım EMDR Terapisi ile bu ağırlıklardan kurtuldum.Şimdi daha özgür daha mutlu biriyim.’

emdr.jpeg

‘İnanılmaz gibi görünüyor ama gerçekten mucize yaşıyorum.’

‘EMDR Terapisi sayesinde hayatımda bambaşka bir dönem başladı.’

Bu sözler EMDR terapisi uyguladığım ve bana bambaşka deneyimler yaşatan değerli danışanlarımdan bazılarına ait…

EMDR ilk olarak 1987 yılında Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşünceleri azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle ortaya çıktı. O tarihten sonra Dr. Shapiro bu yöntemi travmaya maruz kalmış pek çok kişiye uyguladı ve EMDR terapi yönteminin başarısını ve etkinliğini gösteren çalışmasını yayınladı. O tarihten sonra  EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyondan fazla kişinin farklı tiplerdeki psikolojik rahatsızlıklarının tedavi edilmesini sağlayan güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olarak kullanılmaktadır.

EMDR Terapi Yöntemi  ülkemizde ne yazık ki yeterince yaygın değildir ve bu yöntemi uygulayan sertifikalı psikoterapist sayısı çok azdır.

emdr-tedavi.jpg

Peki nasıl bir yöntemdir bu EMDR? Amacı nedir? Psikolojik sorunları nasıl ortadan kaldırır? Hangi sorunlarda işe yarar?

EMDR yöntemi, bir travma modelidir. Bu modele göre bütün psikolojik sorunların nedeni, özellikle çocukluk ve ergenlik dönemi olmak üzere, geçmişte yaşanılan travmatik olayların ve maruz kalınan travmatik duygu ve düşüncelerin neden olduğu beynimizin limbik sisteminde biriken ve işlenemeyen strestir. Limbik sistemde işlenemeden depolanan bu stres ,sistemimizi bilgisayara giren bir virüs gibi bozar. Sistem bozulunca da psikolojik sorunlar ortaya çıkar.

EMDR yöntemi, psikolojik sorunlara yol açan, travmatik anıya (rahatsız edici olaylara, görüntülere, duygulara, düşüncelere ve beden duyumlarına) hızlı göz hareketleriyle ulaşarak, bunların işlenerek limbik sistemimizden atılmasını sağlar.

Bu arıtma ve eritme işlemi yapıldığında psikolojik sorunun adı her ne olursa olsun (depresyon, kaygı bozukluğu, özgüven eksikliği, suçluluk psikolojisi, takıntılar, fobiler, panik atak, OKB, sosyal fobi, bağımlılıklar, psikolojik kökenli ağrılar: migren, fibromiyalji, vertigo, odaklanma sorunu, ilişki sorunları, cinsel sorunlar, yeme bozuklukları, kekemelik, öfke kontrolsüzlüğü, cinsel istismar sonucu yaşanılan sorunlar, kaza ve doğal afetler sonucu yaşanılan travma sonrası stres bozukluğu, ergenlik sorunları, korkular…) kişi hızlı bir şekilde sağlığına kavuşur.

emdr-therapy.jpg

Herkes hayatının bir döneminde travmatik bir olay yaşamıştır.Bazı durumlarda suçlu, yetersiz, kötü, çaresiz, değersiz, başarısız, güçsüz, utangaç vb. olumsuz  duygular hissediyor ve bunlarla başa çıkamıyor olabilirsiniz.

EMDR Terapisi uygulayan bir psikolog olarak size şunu söyleyebilirim ki:

Hayatınızı istediğiniz gibi yaşamanızı engelleyen, size ve ruhunuza acı veren anılarla, duygularla ya da düşüncelerle yaşamak zorunda değilsiniz. Sorunlarınızın imkansız gibi görünen çözümü EMDR Terapisi ile hem de çok kısa bir zamanda mümkün. Sadece denemeye karar verin.

Ruhunuzun ve yaşamınızın huzurlu olmasını dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Derya Çiçek Arşivi