Akdeniz, Balkanlar ve Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan ve Avrupa ticaretinin kuzey-güney bağlantısının Alp Dağları’ndaki stratejik geçiş noktası olan Karavanke Tüneli, başarıyla tamamlanarak hizmete açıldı. Cengiz Holding’in grup şirketi Cengiz İnşaat tarafından yapımı gerçekleştirilen Karavanke Tüneli, Slovenya'da bir Türk yüklenici firmanın tek başına hayata geçirdiği ilk altyapı projesi olma özelliğine sahip. Toplam uzunluğu 7.946 metre olan ve Slovenya ile Avusturya’yı birbirine bağlayan tünel, tüm elverişsiz zemin koşullarına rağmen ileri mühendislik uygulamaları ile 6 yılda tamamlandı. Cengiz İnşaat, tünelin Slovenya sınırları içinde kalan 3.446 metrelik kısmını inşa etti.
Karavanke Tüneli, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz ile Slovenya ve Avusturya hükümetleri yetkililerinin katıldığı törenle açıldı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 140 milyon Euro’ya mal olan projede, 255’i Türk olmak üzere 300 kişi istihdam edildi. Proje kapsamında gişelerden tünele kadar gelen yolun yanı sıra, 165,2 metre uzunluğunda ardgermeli bir köprü ile tünelin havalandırma, aydınlatma ve diğer elektromekanik sistemlerinin yönetiminin yapılacağı portal binası ve 1.000 metrekarelik 3 katlı bir idare binası da inşa edildi.
20 AYLIK FARK KAPANDI
Dünyanın farklı ülkelerinde Türk müteahhitlik sektörünün hizmet kalitesini başarıyla gösterdiklerini anlatan Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz, şöyle konuştu: “Proje için iki kez yapılan ihalenin ikisini de biz kazanarak, ülkede altyapı projesi yapan ilk Türk şirket olduk. Slovenya’da inşa edilen en uzun karayolu tüneli olan Karavanke, Alp Dağları’ndaki Hrusica bölgesinde bulunuyor. Bölgede soğuk iklim koşulları nedeniyle yılın 4 ayında özel önlemler alarak çalıştık. Yeraltı suyu çıkışı ve yoğun metan gazı varlığı da çalışma koşullarımızda etkili oldu. Öte yandan tünelin Avusturya tarafındaki çalışmalar bizden 20 ay önce başladı. Tüm bu elverişsiz koşullara rağmen, projeyi belirlenen sürede, yüksek kalite ile tamamlayıp, Slovenya Hükümeti’ne teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burası 8 ülkenin ulaşımını doğrudan etkileyen önemli bir geçiş noktası. Dolayısıyla tünel, uluslararası ticarete ve turizme de büyük katkı sağlayacak. Projenin başarıyla tamamlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum.”
6 YILDA TAMAMLANDI
1991 yılında tamamlanan, halihazırda gidiş-geliş yönlü olarak trafiğe açık bulunan Karavanke Tüneli yetersiz kalınca, yanına yeni bir tüp daha yapılması için 2018 ve 2019 yıllarında iki ihale düzenlendi. Yapılan bu ihalelerin ikisini de kazanan Cengiz İnşaat, 2 Mart 2020’de Karavanke Tüneli projesini Slovenya Hükümeti’nden teslim aldı. 18 Ağustos 2020’de tünel kazısı başlayan projede, 18 Mart 2024’te tünelde düzenlenen ışık görme töreniyle Slovenya ve Avusturya sınırları birleşti. Tünel, 18 Mart 2026’da ise başarıyla tamamlanarak araç trafiğine açıldı.
Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı