Gottman Çift Terapisi

Gottman Çift Terapisi
Çift Terapisi için bilgi mi arıyorsunuz? Gottman Çift Terapisi makalesine göz atın ve Çift Terapisi hakkında daha fazla bilgi edinin

İlişkiler ortaya koymak aslında şaşırtıcı bir şekilde kolaydır. Mutlu ilişkileri sürdürmeyi başaran çiftler, birbirlerinin umutlarını ve isteklerini destekleyen birlikteliklerini ortak bir amaç üzerine beraberce inşa eden çiftlerdir.

Dr. JOHN GOTTMAN

Çift terapisinde en kapsamlı ve geçerli araştırmaları sürdüren dünyaca ünlü profesör John Gottman’ın 1970’de başlayan ve bugüne kadar devam eden bilimsel araştırmalarına dayanan Gottman Çift Terapisi, çiftler ve ilişkiler konusunda dünyada etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış kapsamlı bir terapi yöntemidir.

Her çiftin ilişki dinamikleri birbirinden farklıdır. Bu sebeple terapi sürecinin planlanması seansa gelen çifte özel olarak belirlenir. Terapinin hedefi yaşanan kısır döngüleri belirlemek, bu döngüleri kırarak olumlu döngülerle değiştirmek temeline dayanır. Terapist haklı ve haksızı belirlemek ve taraf tutmak yerine, partnerlerin ilişki içerisindeki ihtiyaçlarını belirlemede yardımcı olur. Partnerlere eşit mesafede yaklaşır ve kişileri değil ilişkiyi tedavi etmeyi amaçlar.

Gottman çift terapisinde ilk seans giriş görüşmesinin olduğu seanstır. İkinci seansta ise çiftle bireysel görüşme yapılır ve üçüncü seansta tedavi planlaması gerçekleştirilir. Tüm terapi süreci, çiftin etkileşim kalıplarına dayanır. Partnerler, ilişki kurma, problem çözme becerilerini birlikte öğrenir ve uygular. Her çiftin ihtiyacı ve terapiden beklentisi farklıdır, bu sebeple çift terapisinin süresi bu ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Güçlü ilişki evi

Güçlü İlişki Evi, başarılı ve başarısız ilişkileri kavramsallaştırmak için kullanılan bir modeldir. Model ilişki gelişimindeki yedi bloktan oluşur. Ve her blok ilişki işleyişinin belirli yönlerini temsil etmektedir. Bu bloklar kısaca bahsedecek olursak. Sevgi haritaları oluşturma: partnerimi iyi tanıyorum, onu neler mutlu eder ve ya neler üzer bilirim. Bu blok, partnerlerin bireysel olarak sevildiğini tanındığını hissetmesini sağlar. İlgi ve beğeniyi paylaşma: sevildiğimi biliyorum. Bu blok, partnerlerin sevilme ve değerli hissetme ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmalarını sağlamaktadır. Birbirine yönelme: partnerim en yakın arkadaşımdır. Bu blok, ilişkinin keyifli, eğlenceli, destekleyici bir paylaşım getirmesini sağlar. Olumlu bakış açısı: Bizimkisi iyi bir ilişkidir. Önceki üç blokta yakın ilişkinin kurulmasıyla birlikte olumlu bakış açısının kurulması da kolaylaşır. Çatışmayı yönetme: anlaşmazlıklarımızı idare edebiliriz. Bu blokta çiftlerin çatışma süreçlerinin, tartışmalarının daha yapıcı bir sürece dönüştürmeleri sağlanabilir. Hayalleri gerçekleştirme: mutlu bir gelecek beni bekliyor. Birbirlerinin hayallerini, temel değerlerini, inançlarını, geçmiş öykülerini bilen çiftler, yani diyalogu sürdürebilen çiftler, partnerlerinin hayallerini gerçekleştirmek için de ellerinden geleni yapmaktadır. Ortak anlam: biz bir takım olarak iyiyiz. İlişkinin ortak olarak kurulması, her iki kişinin de beklentilerini karşılar şekilde ritüeller, roller ve anlamlar oluşturulması sağlanabilir.

Bu evin duvarlarını güven ve bağlılık oluşturmakta ve bu duvarlar diğer blokların bir arada kalabilmesini sağlamaktadır. Buna göre, güçlü ve sağlıklı bir ilişkide taraflar birbirlerine güvenir ve birbirlerine bağlı kalmaya söz verirler.

Terapi Konuları;

İlişkide adaptasyon sorunları, İlişki içerisindeki Çatışmalar, İletişim problemleri, Güven problemi, Boşanma veya ayrılık, Evlilik öncesinde yaşanan kaygı ve endişeler, Doğum sonrası adaptasyon sorunları, Aldatma, Çocuk sahibi olma kararı, Mutsuz evlilikler, Kavgalar, kıskançlıklar, geçimsizlikler, Maddi problemler, Yakınlık Problemleri.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.