Yeminli Tercüman Nasıl Olunur? Tercüme Alanında Kariyer Nasıl Yapılır?

Yeminli Tercüman Nasıl Olunur? Tercüme Alanında Kariyer Nasıl Yapılır?
Yeminli tercüman nasıl olunur? Sorusu her gün pek çok kullanıcı tarafından internet sitelerinde araştırılmaktadır.

Yeminli tercüman nasıl olunur? Sorusu her gün pek çok kullanıcı tarafından internet sitelerinde araştırılmaktadır. Yeminli Tercüman olabilmek için belirli bazı özelliklere sahip olunması gerekmektedir. Bu özellikle aynı zamanda farklı kriterler üzerinden ele alınarak kişinin yeminli tercüman olma durumunu meydana getirir. Bunun için alınmış olan eğitimler ve daha birçok farklı etmen zamanla edinilmelidir.

Genel olarak bakılacak olduğunda ise yeminli Tercüman olabilmek için mezun diplomasını ibraz etmek sureti ile noter huzurunda yemin ederek yeminli Tercüman olunmaktadır. Bu durum tabi ki yalnızca sözlü olarak kalmaz. Ayrıca noter bünyesinde kimlerin şahit olduğu, bu dilin ne kadar bilindiği ve benzeri durumlar ele alınarak tutanak tutulur.

Noter yeminli tercüman olmak için şu şartlara uymak gereklidir:

  • T.C vatandaşı olmak.
  • Mütercim tercümanlık ya da bir üniversitenin yabancı dil bölümünü bitirmek.
  • TOEFL ya da KPSS gibi belgelere sahip olmak.
  • Gerekli şartlar doğrultusunda noter huzurunda yemin etmek ve tutanak tutulması.
  • Dilin ne kadar bilindiği konusunda noter huzurunda yapılan mülakatı geçmek.

Yeminli Tercüman olduktan sonra hem bireysel hem de tercüman bürolarında aktif olarak çalışılabilmektedir.

Yeminli Tercümanın hem dil yetkinliğinin olması hem de öz disiplin sahibi ve güvenilir olma gibi şahsi özellikleri taşıması beklenir. İş verenler meslek profesyonellerinde genel olarak şu özellikleri aramaktadır:

  • Detay odaklı çalışmak
  • İş teslim tarihlerine riayet etmek
  • Çoklu iş tanımlarını ölçeklendirebilmek
  • İlgili mevzuat ve terminolojiye hâkim olmak
  • Noter tarafından yetkilendirilmiş olmak

Yeminli Tercüman Maaşları

Yeminli tercüman maaşları 2022 yılında kamu ve özelde farklılık göstermektedir. Özellikle özel sektörde Yeminli Tercüman maaşları değişiklik arz etmektedir. Yeminli Tercüman maaşı en yüksek 7.630 TL, en düşük 4.250 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

En düşük ve en yüksek Yeminli Tercüman ortalamasına göre Yeminli Tercüman maaşı yaklaşık olarak 5.360 TL düzeylerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha yüksek ya da daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.

Yeminli Tercüme Nasıl Yapılır?

Yeminli Tercüman tarafından çevrilmiş, resmi hüviyet kazanmış, imzalı ve kaşeli çevirilere yeminli tercüme adı verilir. Evrakın herhangi bir etki altında kalınmaksızın Yeminli Tercüman tarafından doğru ve gerçek bir şekilde tercüme edildiğini gösterir.

Yeminli tercüme hizmetine konu olan belgelerde tercümanın kaşesi ve imzası yer alır. Bu sebepten ötürü yapılan çeviri hizmetlerinin orijinaline bağlı kalınarak ve doğru birebir tercümesinin yapılmasına dair sorumluluk yeminli tercümana aittir. Yeminli tercüme onayı çoğunlukla konsolosluklarda, bankalarda, üniversitelerde, evlenme dairelerinde, noterlerde, devlet dairelerinde ve diğer pek çok kamu kuruluşunda talep edilir.

Yeminli tercüme Adalet Bakanlığı’na bağlı bulunan noterler tarafından resmi evrakları tercüme etme yetkisi verilmiş bir yeminli tercüman tarafından imza, kaşe altına alınan ve çevrilen evraklara verilir. İbraz edildikleri makamlar tarafından bu evraklar resmî belge statüsüne sahip evraklar olarak kabul edilirler.

Yeminli tercüme nasıl yapılır? Yeminli tercümesi yapılan evrakın sol üst köşesinde yeminli tercümanın bağlı bulunmuş olduğu yeminli tercüme bürosunun irtibat bilgileri ve ismi bulunur. Translation ibaresinin sağ üst köşede de bulunması gerekir. Evrakın alt kısmında evrakı tercüme etmiş olan yeminli tercümanın kaynak dilden hedef dile, fotokopisine ya da aslına uygun olarak çeviri yaptığına dair bir ibare bulunmalıdır. Yeminli tercümesi yapılan evrakların mutlaka imzası ve kaşesi olmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.