Güzel bir günün kalbine giden yol kahvaltıdan geçer

Güzel bir günün kalbine giden yol kahvaltıdan geçer
Güneşin merhaba dediği her ülke, güne kendine has kahvaltı çeşitleriyle başlar.

Türkler için de güne kahvaltıyla başlamak, olmazsa olmazdır. Ancak bu kültür toplumumuza sonradan gelmiş ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Türk kültüründe kahvaltının ne zaman yaygınlaştığına bakmadan önce ise, kahvenin Türk kültüründe ne zaman yer bulduğuna ve alışkanlık haline bakmak gerekiyor. Çünkü kahve altı olarak adlandırılan kahvaltı, adından da anlaşılacağı üzere; kahveyi boş mideye içmemek adına kahveden önce yenilen yemek anlamını taşımaktadır.

kahvalti.jpg

Türklerde, 1500’lü yıllarda Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın İstanbul’a getirdiği kahve ile kahve kültürü oluşmaya başlamıştır. İyice yayılan kahve kültürü ile günün ilk kahvesinden önce yenilen hafif yiyecekler, bugün çok zengin olan Türk kahvaltısının temelini oluşturmuştur. Bugün ise Türkler için kahvaltı, olmazsa olmazdır. Her sabah mutlaka kahvaltı yapılır, ondan sonra güne başlanır.
Zengin kahvaltı mutfağı ise, Türkler için kahvaltının önemini vurgular niteliktedir. Geçmişte kahveden önce anlamı taşısa da şuan ince belli tavşankanı çay, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltının baş tacı çıtır çıtır ekmeğe ve simide; peynir, zeytin, reçel, bal, kaymak veya tereyağı, tahin, pekmez, sucuk, salam, sosis, domates, salatalık, menemen, omlet, sucuklu yumurta eşlik eder. Her yörede tüketilen peynirler farklılık gösterir. Tulum, kaşar, beyaz, Ezine, lor… Türk kahvaltısında çok çeşitli peynirler vardır. İstanbul, İzmir gibi kozmopolit şehirlerde Fransız kahvaltısında tüketilen Kruvasan, Amerikan kahvaltısında tüketilen pankekler de sıklıkla tüketilmektedir.

kahvalti-2.jpg

Türkler için hafta içi erken başlayıp yoğun geçtiği için, genelde bu denli büyük sofralar kurulup kahvaltılar hazırlanmaz. Ancak hafta sonu gelip çattığında, gerek evde gerekse dışarıda harika kahvaltı sofraları ile güne başlamak, mutluluk verici bir rutindir. Çünkü hafta sonu, hem aile hem de arkadaşlarla birlikte geçirilen en özel günleri temsil eder ve kahvaltı, güne güzel başlamak için ilk adımdır. Özellikle Pazar denince akıllara dışarıda kahvaltı gelir. Türkiye’nin her yerinde kahvaltı mekanları dolar taşar. Damak zevkine ve bütçeye göre bir mekanda kahvaltı yapmak, haftanın yorgunluğunu atmak anlamına da gelir ayrıca. Serpme kahvaltı, açık büfe, menemen, omlet, tost, kahvaltı tabağı veya yalnızca çay simit… Hafta sonu sevilen kişilerle birlikte muhabbete eşlik edebilecek kahvaltı önerileri herkes için cezbedici. Tabi en önemlisi de size uygun mekanı bulabilmek. Ancak bunu sizin için listeleyen bir web sitesi var.
Eğer siz de hafta sonu sevdiklerinizle kahvaltı planları yapıyorsanız, nereyegidilmeli.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.