Artvin'de Butko zeytininde 780 ton üretim bekleniyor
Artvin'de zeytin hasadı sezonu açıldı. Bu yıl 700 ton sofralık zeytin ve 80 ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Butko zeytininin coğrafi işaret tescili için çalışmalar son aşamada.
Artvin'de zeytin hasadı sezonu açıldı. Bu yıl 700 ton sofralık zeytin ve 80 ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Butko zeytininin coğrafi işaret tescili için çalışmalar son aşamada.

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Yağcılar köyünde düzenlenen programla zeytin hasadı sezonu açıldı. Artvin Valisi Turan Ergün'ün üreticiler ve kurum temsilcileriyle birlikte katıldığı hasat programında, Çoruh Vadisi'ne özgü Butko zeytininin üretimi ve bölge ekonomisindeki yeri ele alındı.
Vali Ergün, Artvin'de yaklaşık 900 dekar alanda 25 bin zeytin ağacı bulunduğunu, üretimin büyük bölümünün Yusufeli'nde, kalan kısmının ise Artvin merkez ve Ardanuç'a bağlı köylerde yapıldığını söyledi. Bu yıl yağışların etkisiyle geçen yıla göre daha yüksek rekolte beklediklerini belirten Ergün, 2026 üretim tahmininin 700 ton sofralık zeytin ve 80 ton zeytinyağı olduğunu kaydetti.

Çoruh Vadisi'nin mikroklima koşullarının Butko zeytininin kalitesine katkı sağladığını belirten Ergün, bölgenin engebeli yapısı nedeniyle zeytinliklerin taş duvarlarla oluşturulan teraslarda bulunduğunu anlattı. Zeytinlerin büyük emekle, elle toplandığını ifade etti. Butko zeytininin düşük asit oranı ve yüksek yağ verimiyle öne çıktığını; yaklaşık 4 ila 4,5 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ elde edilebildiğini söyledi. Bölge ürünlerinin ARTUR aracılığıyla internet üzerinden ve mağazalarda satışa sunulduğunu da aktardı.

Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Butko zeytininin coğrafi işaretle tescili için 2025'te başvuru yaptıklarını ve sürecin son aşamasına geldiğini belirtti. Tescilin yıl sonuna kadar alınmasını umduklarını söyleyen Akyürek, zeytin üretiminin Artvin ve Yusufeli ekonomisi açısından önemine dikkat çekti. Akyürek, baraj ve yol çalışmaları nedeniyle bölgedeki zeytin ağaçlarının önemli bir bölümünün kaybedildiğini, üretimi artırmak için yeni fidan dikimi çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Vali Ergün de bu yıl farklı bölgelerde yaklaşık 2 bin zeytin fidanı dikildiğini ve mevcut ağaç sayısını artırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Hasat programının ardından Vali Ergün, KOSGEB desteğiyle bir girişimci tarafından kurulan zeytinyağı üretim tesisinin açılışını yaptı. Yağcılar köyündeki iki tesisin toplamda yaklaşık 150 ton zeytin işleyebileceği ve 40 tona yakın zeytinyağı elde edebileceği belirtildi.
BU HABERE DE BAKUçarsu Göleti Trabzon'un su ihtiyacına çözüm sunacak