Yumurtada fiyat bilmecesi

Yumurtada fiyat bilmecesi
Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Başkanı İsmail Saraçoğlu, "Yumurtanın bizden çıkış fiyatıyla marketteki satış fiyatları arasında uçurum var" dedi.

YUMBİR Başkanı İsmail Saraçoğlu, son zamanlarda artan girdi maliyetleriyle birlikte yumurta fiyatlarında artış yaşandığını belirtti.
BAKANLIKTAN DESTEK BEKLİYORUZ
Maliyet artışlarıyla yaşanan yüksek fiyatları düşürmek için çözüm aradıklarını söyleyen Saraçoğlu, Bakanlıktan destek beklediklerini belirterek  “Yem konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesi ve ham madde temin etmesi gerekir. Ayrıca ambalaj kullanımı noktasında bir genelge ile düzenleme yapılabilir” dedi.

yumurta-ureticileri-birligi-baskani-ismail-saracoglu.jpg

YUMURTA ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA
Açıklamasında, "Yumurta üreticilerinin girdi maliyetleri son zamanlarda çok fazla arttı. Yumurta üretmek için tavuklara belirli gıdalar vermek zorundasınız" diyen Başkan Saraçoğlu, "Tavukların en çok sevdiği mısın şuanda tonu 5 bin 200 TL. Bununla beraber bizim diğer girdilerimizin hepsi dolar üzerinden satılan ürünler. Ayçicek gübresi 470 dolar soya gübresi 640 dolar tüm bunların yanında hayvanların sağlığı için kullandığımız ilaçlar var bu girdi maliyetleri karşısında çiftçi nasıl üretim yapsın? Tavuk kesimhanesinde günde 1 milyon tavuk kesilebiliyor ancak kesimhaneler 1 haftadır tam gün yoğun olarak çalışıyor bu konu hakkında önlem alınmalı yumurta üreticisi zor durumda" diye konuştu.
ENERJİ MALİYETLERİ ÇOK FAZLA
Diğer sektörlere kıyasla yumurta üreticisinin enerji tüketimimin çok fazla olduğunu belirten Saraçoğlu, “Tavuklara günde 17 saat ışık vererek üretim sağlıyoruz. Bir tavuğun içerisindeki yumurtanın oluşabilmesi için günde en az 17 saat ışık alması gerekiyor. Daha sora içerenindeki yumurta oluşarak 25 saatte de yumurtlama gerçekleşiyor. Hayvanları 16 veya 17 ayda yeniliyoruz. Küçük civcivler için en az 45 gün 38 derecede sıcaklık vermemiz gerekiyor. Bu sıcaklığı sağlamamız için LPG, doğalgaz veya kömür gibi ısıtma yöntemlerini kullanıyoruz ki hepsinin maliyeti de birbirinden yüksek” ifadelerini kullandı.
MARKET FİYATLARIYLA ARAMIZDA UÇURUM VAR
Marketlerdeki yumurta fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Saracoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yumurtanın bizden çıkış fiyatı ile marketlerde satılan fiyatı arasında uçurum var. Ambalaj, paketleme, nakliye ücretleri derken marketler yumurtayı daha pahalıya satıyor. Bir de dolar yükseliyor. Soya, ayçiçek küspesinde sıkıntı var. Yem fiyat olarak ciddi sıkıntı. Yapacak bir şey yok. Bu dönemi böyle geçireceğiz. Üreticilerde de bir belirsizlik var. Kimse ne yapacağını bilmiyor.”
“HAM MADDE DESTEĞİ SAĞLANMALI” 
Yumurta fiyatlarının düşmesi için ham madde desteği sağlanması gerektiğini ifade eden Saraçoğlu, “Hem vatandaşın ucuz yumurta yemesi hem biz üreticilerin para kazanması için Hazine ve Maliye Bakanının belirli bir bütçe ayırması gerekir. Bu doğrultuda mısır ve soya gibi ham maddelerin bir kısmını sübvanse etmesi gerekir. Eğer bunlar yapılırsa biz yumurtası 1 liraya satarız ve vatandaşa 1 lira 30 kuruşa gelir, koli şeklinde ise vatandaş yumurtayı 36 liraya yiyebilir. Üretici eğer bir destek görmezse bunu kendi bütçesinden çok uzun süre sübvanse edemez. Hal böyle olunca da yumurta üretemez” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.