Mevduat faiz oranı ortalaması haziranda %23,46’ya çıktı

Mevduat faiz oranı ortalaması haziranda %23,46’ya çıktı
TCMB'nin yeni başkanıyla gerçekleştireceği ilk para politikası kurulu toplantısının yaklaşmasıyla, faiz konusu yeniden gündeme geldi. Öte yandan Banka’nın yayımladığı veriler, mevduat faiz oranlarında haziran ortalamasının %23,46’ya çıktığını gösterdi.

TCMB'nin yeni başkanıyla gerçekleştireceği ilk para politikası kurulu toplantısının yaklaşmasıyla, faiz konusu yeniden gündeme geldi. Öte yandan Banka’nın yayımladığı veriler, mevduat faiz oranlarında haziran ortalamasının %23,46’ya çıktığını gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Hafize Gaye Erkan'ın liderliğinde gerçekleştirilecek ilk para politikası kurulu toplantısı yaklaştıkça, faiz konusu da gündemde önemli bir yer tutmaya başladı. Öte yandan TCMB’nin mevduat bankalarınca Türk Lirası cinsinden açılmış olan mevduatlara uygulanan 1 ve 3 ay vadeli ile toplam ağırlıklı ortalama faiz oranlarının tarihsel gelişimini gösteren verilerde, mevduat faiz oranı ortalamasının haziranda %23,46 olduğu kaydedildi.

Mevduat faiz oranlarında son aylarda yukarı yönlü bir seyir olduğuna dikkat çeken Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Müdürü Orhun Çağlar Atilla, “Mevduat faiz oranı piyasa ortalamasının bu yılın başında %16,26 olduğu biliniyor” dedi.

6 ayda %7 arttı

TCMB verilerinde 2023 başında %16,26 olan mevduat faiz oranı piyasa ortalamasının Mart 2023'te %17,79'a yükseldiği görülürken, mevduat faizi ortalamalarındaki altı aylık artış %7 olarak kaydedildi. 2022 yılı mevduat ortalamasının %16,02 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Orhun Çağlar Atilla, “Banka’nın Elektronik Veri Dağıtım Sistemi üzerinde paylaştığı TL Mevduat Faiz Oranları Akım grafiğinde, yukarı yönlü hareket açıkça görülebiliyor. Haziran ortalamasının 2022 ortalamasına kıyasla yaklaşık 7,5 puan yukarıda olduğu tespit ediliyor. Öte yandan katılım bankaları tarafından dağıtılan kâr payı oranlarının da Haziran 2023 için %11,32 ila %14,86 arasında değiştiğini, 2021’de bu oranların %12,51 ila %13,82 aralığında seyrettiğini öğreniyoruz” diye konuştu.

TL cinsi mevduat 14 Nisan ile biten haftada %2,8 arttı

TCMB’nin haftalık olarak açıkladığı para ve banka istatistiklerinde, bankacılık sektöründeki bankalar arası dahil toplam mevduatın 14 Nisan ile biten haftada 186 milyar 912 milyon 207 bin lira artarak 10 trilyon 583 milyar 426 milyon 172 bin liraya yükseldiği görülüyor. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduatın %2,8 artışla 6 trilyon 61 milyar 754 milyon 920 bin TL olduğunu belirten Orhun Çağlar Atilla, “Yabancı para cinsinden mevduat ise %0,5 artarak 4 trilyon 104 milyar 103 milyon 528 bin TL olarak gerçekleştiği kaydediliyor” dedi.

“Mevduat oranları enflasyona duyarlı olarak belirleniyor”

Mevduat faiz ve kur payı oranlarının temel olarak kredi faiz ve kur payı oranlarına uyumlu bir biçimde belirlendiğine dikkat çeken Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Müdürü Orhun Çağlar Atilla, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bankalar, mevduat toplamak için ödedikleri faize belirli bir kâr marjı ekleyerek kredi faiz oranlarını belirliyor. Kredi faiz oranlarında olduğu gibi mevduat oranları da herhangi bir değer kaybı olmaması için enflasyona duyarlı olarak belirlenmeye çalışılıyor. Kullanıcıların kredi, sigorta veya mevduat hesabı gibi banka ve sigorta ürünlerini araştırıp karşılaştırma yapabilmesini ve bu sayede en uygun finansal ürüne düşük maliyetlerle ulaşmasını sağlayan hesapkurdu.com olarak, mevduat faizlerini de kıyaslama olanağı sunuyoruz. Hesap açılış tutarını ve vadesini seçen kullanıcılar, farklı bankaların faiz getirisi tekliflerini görebiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.