Konya, Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı

Konya, Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı
Konya 2022 yılında 3 milyar 262 milyon 160 bin dolar ile Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı.

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın 2022 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi.
Konya’nın 2022 yılında 3 milyar 262 milyon 160 bin dolar ile Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdığının altını çizen Büyükeğen, “Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken bu başarıya imza atarak hepimizin göğsünü kabartan Konyalı sanayicilerimizi ve çalışan kardeşlerimizi yürekten kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

EN BAŞARILI ÜRETİM VE İHRACAT

Açıklamasında Konya’nın tüm ekonomik zorluklara rağmen Türkiye’nin en başarılı üretim ve ihracat şehirlerinin başında geldiğinin altını çizen Büyükeğen, bu başarıların rakamlara da yansıdığını vurguladı. Büyükeğen, “Konya’mızın ihracatı 2016 yılından bu yana, 7 yıldır kesintisiz olarak artıyor. 2016 yılında 1.3 milyar dolar ihracat yapan Konya’mız, 2022 yılında yüzde 8.9’luk artışla 3 milyar 262 milyon dolar ihracat gerçekleştirmeyi başardı” şeklinde konuştu.

MAKİNECİLER LİDERLİKLERİNİ KORUDU

Konya ihracatının ilk sırasında 2022 yılında da 788 milyon 931 bin dolar ihracat ile makine ve aksamları sektörünün geldiğini belirten Büyükeğen, “İhracatımızın ikinci sırasında 720 milyon 321 bin dolar ile otomotiv endüstrimiz, üçüncü sırada 281 milyon 883 bin dolar ihracat ile demir ve demir dışı metaller sektörümüz, dördüncü sırada 278 milyon 555 bin dolar ihracat ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörümüz, beşinci sırada 214 milyon 901 bin dolar ihracat ile iklimlendirme sanayi sektörümüz yer aldı” diye konuştu.

Büyükeğen, Konya’nın 2022’de en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke ile ilgili de şu bilgileri paylaştı: Irak, Almanya, Rusya, ABD, İtalya, Polonya, Cezayir, Romanya, İsrail ve Mısır.

KSO İHRACAT ODAKLI ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEK

Konya Sanayi Odası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Konya sanayisinin sürdürülebilir üretimine ve ihracatına katkıda bulunmak amacıyla yürüttükleri çalışmaların devam edeceğini aktaran Büyükeğen, şunları söyledi: “Oda olarak şehrimizin ihracatta yakaladığı başarı ivmesinin artarak devam etmesi için ihracat odaklı çalışmalar yürütmeye 2023 yılında da aralıksız devam edeceğiz. Sanayicilerimizle birlikte yürüttüğümüz yurt dışı iş gezilerimizi, B2B-ikili iş görüşmelerimizi sürdüreceğiz. İhracat yapan veya yapmak isteyen firmalarımıza rehberlik eden, mentörlük yapan İhracat Destek Ofisimizin çalışmalarını da geliştirmeye devam edeceğiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.