DSİ projelerine AAYB'den 500 milyon dolarlık finansman
DSİ tarafından yürütülen sulama ve taşkın önleme projelerinin desteklenmesi amacıyla geliştirilen, "Sonuç Odaklı Su Verimliliği ve İklim Dirençliliği Programı" kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AAYB arasında 500 milyon dolar tutarında uzun vadeli ve uygun koşullu finansman anlaşması imzalandı. Bu finansmanla birlikte modern ve basınç kontrollü sulama sistemlerinin teşvik edilmesi öngörülüyor.
Ayrıca, sel kontrol kapasitesini güçlendirerek, Türkiye'nin su iletim verimliliği ve iklimsel direncinin artırılması hedefleniyor. Projenin, tarımsal üretkenliği geliştirmesi ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dayanıklılığı güçlendirmesi amaçlanıyor.
"TÜRKİYE, TERCİH EDİLEN KALKINMA ORTAĞI KONUMUNU GÜÇLENDİRMEKTEDİR"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, projeyle Orta Vadeli Program'da yer alan verimlilik artışı ve katma değer odaklı dönüşümün sağlanması hedefi doğrultusunda, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine katkı sağlanacağını hatırlattı.
Bakan Şimşek açıklamasında, "Bu krediyle, son iki yılda su verimliliği ve modernizasyonu alanında sağlanan uygun koşullu dış finansman tutarı, yaklaşık 1,2 milyar avroya ulaşmıştır. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini önceleyen uygun koşullarda finansman sağlama süreci devam edecektir. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankalarıyla yürüttüğü güçlü ve etkin işbirliği sayesinde, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'ye olan ilgisi artarak devam etmekte ve Türkiye tercih edilen kalkınma ortağı konumunu güçlendirmektedir." ifadelerini kullandı.
Gıda arz güvenliğini artırmaya yönelik sulama ve taşkın önleme altyapısı için uzun vadeli ve uygun koşullu 500 milyon dolar dış finansman sağladık.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) April 11, 2026
Tarımda verimliliği artırmak amacıyla arazi toplulaştırma ve sulama yatırımları yapıyor, üretim merkezlerini demiryolları ile… https://t.co/TXWTTTkfKX