Başkan Karamercan yiyecek, içecek sektörü esnafının sorunlarını dile getirdi

Başkan Karamercan yiyecek, içecek sektörü esnafının sorunlarını dile getirdi
Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkan Vekili, Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı ve TESK Kurul Üyesi Ali Osman Karamercan, 81 İl’de 100 binden fazla üyesi bulunan, Konya’da da sayıları 5 binin üzerinde olan yiyecek - içecek sektöründeki esnafların başlıca temel sorunlarını Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

Pandemi döneminde 2 yıl gibi bir süre yeme içme sektörünün çok fazla hırpalandığını hatırlatan Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Esnaflarımız maalesef pandemi sonrasında da yaşanan yüksek enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz durumdadır. Sektörümüzde daralan piyasalar nedeniyle kan kaybı yaşanmakta, işyeri kapanışları artmakta ve ayakta kalmaya çalışan esnaflarımız ise borçlanmaktadır” dedi.

ali-osman-karamercan-basin-toplantisi.jpg

Online Yemek Siparişi Komisyonlarına Eleştiri

Konuşmasında, online yemek sipariş sistemi firmalarının uyguladıkları yüksek komisyonlara da değinen Başkan Karamercan, “Online sipariş firmaları maalesef uygulanan yüksek komisyonları bizlerin istediğimiz gibi revize etmemekte ısrarcı davranmaktadır. Yeme içme sektörünün üzerinde yük oluşturan, yüzde 18 ila yüzde 45 arasında değişen yüksek oranlarla adeta esnafımızı sömüren online yemek siparişi sistemlerinin komisyonları, yasa gereği ve yemek kartlarında olduğu gibi; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, joker uygulamaları, günlük açılış ücretleri vb. ek ücretler alınmadan yüzde 6’ya çekilmelidir” diye konuştu.

“KDV’nin Yüzde 1’e Çekilmesini İstiyoruz”

Temel gıda ürünlerindeki KDV indiriminin yeme-içme sektöründeki esnaflar için de uygulanmasını istediklerini kaydeden Başkan Ali Osman Karamercan, “Yüzde 1 ile aldığımız ürünleri satarken maalesef yüzde 8 KDV uygulanıyor. Yüzde 7’lik bu fark esnafımıza yansımaktadır ve zaten zor durumlarda iş yapmaya çalışan esnafımıza ağır bir yük oluşturmaktadır. Bu bağlamda sektörümüz için de KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini talep etmekteyiz” dedi.

“Perakende ve Hal Yasası Acilen Çıkarılmalı”

Konuşmasında, “Perakende ve hal yasalarının acilen çıkarılması, konut kira artışlarındaki düzenlemelerin esnafımızı da kapsaması, kira stopajlarının indirilmesi veya kaldırılması ya da mal sahibinden alınması gibi çözümlerin de acilen devreye alınması zaruridir. İşyeri tahliyelerinin zorlaştırılması perakende ticaret yasasında yer almalıdır” diyen Başkan Karamercan, esnaf kefalet kooperatifinden kredi çekmek isteyen esnafın sicil mağduriyeti yaşadığını da sözlerine ekledi.

"Esnaflarımız Sicil Affı Bekliyor"

Başkan Karamercan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile Esnaf Kefalet Kooperatiflerinde faiz oranı düşürülerek kredi üst limiti yükselmiştir fakat esnaflarımız finansmana erişimlerde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıların aşılması için acilen sicil affının çıkarılarak resmi ve özel bankaların kredi noktasında işletmelerini ayakta tutabilmek adına bütün esnaflarımıza yardımcı olmaları gerekmektedir. Bu mağduriyetlerimizin giderilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili Bakanlıklar tarafından çözüme kavuşturulmasını saygılarımızla arz ederiz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.