NASA Uzay Aracında Ateş Yakacak, Beynin 3D Modelini Oluşturacak

NASA Uzay Aracında Ateş Yakacak, Beynin 3D Modelini Oluşturacak
NASA Northrop Grumman’ın Cygnus uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gerçekleştireceği kargo görevi ilginç deneyler içeriyor. Bunlar arasında Alzheimer araştırmaları için uzayda üç boyutlu nöron modelleri oluşturacak bir deney ile ...

NASA Northrop Grumman’ın Cygnus uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gerçekleştireceği kargo görevi ilginç deneyler içeriyor. Bunlar arasında Alzheimer araştırmaları için uzayda üç boyutlu nöron modelleri oluşturacak bir deney ile uzayda daha iyi yangın söndürme stratejileri geliştirmek için Cygnus’ta ateş yakmak gibi deneyler de mevcut.

Cygnus kargo görevinin Ağustos ayı başlarında gerçekleştirilmesi planlanıyor ve uzay aracının bu yılın sonlarında SpaceX’in Falcon 9 roketiyle bir kez daha uçacağı söyleniyor. Bu deneyler NASA’nın alçak Dünya yörünge ekonomisi olarak adlandırdığı hedeflerinden sadece birkaçı, deneyleri Grumman’ın Cygnus uzay aracı ve SpaceX’in Cargo Dragon uzay aracıyla gerçekleştiriyorlar. Önceki deneylerin arasında daha iyi ilaçlar ve tedaviler geliştirmek amacıyla insan kalp dokusunun 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için kök hücrelerin kullanıldığı deneyler de yer alıyordu.

Bir diğeri ise uzay ajansının yapay bir retina oluşturmak amacıyla özel bir firmayla ortaklık kurduğu yüzlerce ince film proteini katmanını biriktirme deneyiydi. Her iki deneyin de asıl amacı ISS’deki benzersiz mikro yerçekimi ortamını kullanarak hücrelerin Dünya’dakinden farklı davranmasını sağlamaktı. Bu kez Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların incelenmesi ve tedavilerinin geliştirilmesi için nöral hücre modelleri oluşturmak üzere mikro yerçekiminden yararlanacaklar.


NASA Uzayda Beynin 3D Modelini Oluşturacak

Bu deneyler insan merkezi sinir sistemini ve davranışlarını incelemek hatta tedavilerin geliştirilmesi için oldukça gereklidir. Dünya’da 3D modeller oluşturmak yerçekiminin varlığı nedeniyle epey karmaşık olduğundan mikro yerçekimi bu kısıtlamaların bazılarını ortadan kaldırdığı için tercih ediliyor.

Diğer deney ise Uzay Aracı Yangın Deneyleri diğer ismiyle Saffire-VI deneyi, yangının davranışlarını anlamak için uzayda yapılan bir dizi testin sonuncusu olarak gerçekleştirilecek. Uzay aracı yangın güvenliği standartları veri eksikliği nedeniyle tasarımdaki en zayıf halkalardan biridir ve çoğu sistem tipik olarak Dünya’daki koşullar göz önünde bulundurularak tasarlandı.

Bu sistemler için veri toplamak amacıyla kargo uzay araçlarında farklı basınç ve oksijen konsantrasyonlarında ateşler yakılıyor ve deneyler sırasında söndürme teknolojileri test ediliyor. İnsanoğlu uzayda yaşamak için gerekli bütün adımları atmaya başladı. Sizce yaklaşık olarak kaç yılında uzayda yaşamaya başlarız? Fikirlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT